Bănci și Asigurări

BCR aplică indicaţiile austriece: vânează depozite şi scumpeşte creditul în euro

BCR aplică indicaţiile austriece: vânează depozite şi scumpeşte creditul în euro

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a scăpat de grija indicatorilor de solvabilitate

Autor: Voican Razvan, Ciprian Botea

05.01.2012, 00:07 2204

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, majorează cu 0,85 puncte procentuale marja de dobândă la creditele ipotecare în euro Casa Mea începând de luni, 9 ianuarie, noua dobândă fiind compusă din rata de referinţă EURIBOR la 6 luni plus 5,75%.

De asemenea, a majorat cu 100 de euro comisionul de analiză a dosarului de credit, până la 390 de euro. Comisionul nu se aplică în cazul creditelor de refinanţare. În paralel a fost eliminat comisionul lunar de administrare care ajungea la 27 de euro la creditele de peste 50.000 de euro.

Mai mulţi analişti şi bancheri au avertizat în ultima perioadă că vor urma scumpiri ale creditelor în euro din cauza dificultăţilor cu care se confruntă băncile locale în atragerea de finanţări şi a primei de risc specifice României care tinde să rămână ridicată.

În acelaşi timp, BCR dă semnale de încurajare a creditului în lei, lichidităţile de care dispune în moneda naţională permiţându-i să se plaseze în avangarda pieţei la acest capitol. Banca lansează un credit ipotecar în lei cu dobândă fixă de 9,7% pe an în primii doi ani, după care costul devine variabil: ROBOR la 6 luni plus o marjă de 3,3%, rezultând o dobândă de 9,83% pe an la nivelul actual al ROBOR. Pe de altă parte, marja la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă creşte de la 3% la 3,3% peste referinţa ROBOR la 6 luni. Şi la creditul în lei dispare comisionul lunar de administrare.

Ieftinirea creditelor ar fi şi dificilă, în condiţiile în care BCR majorează cu până la 0,45 puncte procentuale dobânzile la lei, respectiv cu 0,3 puncte pe cele la euro. Banca intrase deja pe pierdere în T3 şi este greu să-şi asume comprimări ale marjelor de dobândă prin ieftiniri ale creditelor în paralel cu creşteri ale dobânzilor la depozite. BCR continuă efortul de a încuraja economisirea pe termen lung, prelungind şi în ianuarie promoţia de dobândă la depozitele pe doi ani pentru care oferă 7,25% pe an la lei şi 4,25% pe an la euro cu garantarea unor dobânzi semnificative pe perioade intermediare de 6, 12 sau 18 luni.

În cazul depozitelor constituite prin internet banca acordă boni­ficaţii de 0,25 puncte procentuale, ajungând la 4,5% pe an cu dobânda la euro - una dintre cele mai ridicate de pe piaţă.

Austriecii de la Erste au investit 100 mil. euro în capitalul BCR

Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a subscris acţiuni noi în valoare de 430 mil. lei (circa 100 mil. euro) la recenta operaţiune de majorare a capitalui social al celei mai mari bănci de pe piaţă. Austriecii au venit practic cu suma pe care o anunţaseră din toamnă şi care reprezintă de altfel maximul pe care îl puteau subscrie în cadrul plafonului de 619 mil. lei aprobat în AGA Extraordinară a BCR din 14 noiembrie.

În total, capitalul BCR a fost majorat cu 467,79 mil. lei (aproape 109 mil. euro), în urma emiterii a 4.677.990.558 acţiuni cu valoare nomi­nală de 0,1 lei fiecare. AGA BCR stabilise un plafon de majorare a capitalului de circa 619 mil. lei, suma efectivă subscrisă ridicându-se la 75%. În urma acestei operaţiuni, BCR a ajuns să deţină un capital de 1,55 mld. lei (361 mil. euro). Dacă ar fi fost atins plafonul aprobat de AGA, capitalul ar fi urcat la 1,7 mld. lei. Dintre acţionarii minoritari, SIF Oltenia a subscris acţiuni noi de 37,15 mil. lei (8,6 mil. euro).

Majorarea capitalului a fost decisă în contextul în care BCR a intrat pe pierdere în T3, iar solvabilitatea după standardele româneşti de contabilitate a coborât la 10,7%, nivelul minim recomandat de BNR fiind de 10%.

În acelaşi timp reflectă susţinerea pe care Erste o acordă în continuare celei mai importante investiţii pe care a făcut-o în regiune, plătind în 2006 3,75 mld. euro pentru achiziţia pachetului de control la BCR. Prin tranzacţiile recente de preluare a participaţiilor celorlalte SIF-uri, Erste a ajuns să deţină 88% din acţiunile BCR.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO