Bănci și Asigurări

BCR Asigurari, afaceri de 155 mil. euro anul trecut

02.02.2009, 17:22 17

BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piata locala, a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 560-570 mil. lei (152-155 mil. euro), potrivit unor date preliminare ale companiei.

Afacerile asiguratorului au ramas astfel la nivelul din 2007, cand primele brute subscrise au fost de aproape 560 de milioane de lei (167,8 mil. euro). In euro compania a inregistrat o scadere, din cauza deprecierii monedei nationale.
"Am avut o stagnare a primelor brute subscrise deoarece nu am mai incheiat asigurari de riscuri financiare, care in 2007 au reprezentat aproape 35% din total. Pentru anul acesta estimam o crestere de 10-15%, dar inca mai discutam bugetul", a declarat Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, companie specializata pe asigurari generale.
BCR Asigurari a fost in anii trecuti unul dintre cei mai mari jucatori din piata asigurarilor de riscuri financiare (credite). Aceste polite sunt cumparate de banci sau alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de nerambursare a credi-telor acordate clientilor. In prezent, aceasta piata este in continua scadere, deoarece bancile nu mai cumpara asigurari, preferand sa constituie provizioane pentru acest risc.
Seful BCR Asigurari spune ca anul acesta asigurarile auto vor continua sa fie principalul factor de crestere a pietei, chiar daca vanzarile de masini noi scad. Asigurarile Casco si RCA au reprezentat 78% din portofoliul BCR Asigurari in 2008, iar anul acesta ponderea lor se va reduce la 74%, afirma Tecau.
BCR Asigurari a fost recent preluata de Vienna Insurance Group (VIG), impreuna cu BCR Asigurari de Viata, in cadrul unei tranzactii de 244 de milioane de euro. Preluarea a facut parte dintr-o tranzactie la nivel regional, in cadrul careia Erste si-a vandut operatiunile de asigurari catre VIG. VIG este cel mai mare grup de pe piata locala a asigurarilor, avand in portofoliu, pe langa divizia de asigurari a BCR, si companiile Omniasig, Asirom si Omniasig Life. Grupul austriac a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca prime brute subscrise de 613 milioane de euro, in crestere cu 52% fata de anul anterior.
Alta companie din top zece care si-a facut publica valoarea estimata a afacerilor pentru 2008 este Astra, cu prime brute subscrise de 175-180 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO