Bănci și Asigurări

BCR Leasing a vandut deja 80% din obligatiuni

24.03.2004, 00:00 25

Compania de leasing a Bancii Comeriale Romane (BCR) a reusit sa vanda majoritatea obligatiunilor oferite public cu cateva zile inanite de incheierea ofertei publiceprimare. Emisiunea de obligatiuni, in valoare de 1,9 milioane de euro, poate fi considerata un test pentru emisiunile de obligatiuni preconizate pentru acest an de BCR, BRD sau Raiffeisen Bank, mai ales ca vanzarea emisiunii de obligatiuni se face prin inmtermediul ghiseelor bancare ale BCR.
Compania de leasing a reusit deja sa vanda aproape 80% din obligatiunile oferite public in cadrul ofertei primare lansate pe data de 8 martie. Oferta se va incheia vineri, iar din experianta altor emisiuni de obligatiuni, brokerii de la Bursa spun ca cei mai multi dintre marii investitori, cum ar fi fondurile mutuale sau bancile subscriu titlurile in ultimele zile din perioada de desfasurare a ofertelor pentru ca titlurile nu sunt purtatoare de dobanda pe parcursul derularii ofertei.
"Pana in data de 23 martie au fost vandute peste 60.000 obligatiuni, reprezentand mai mult de 79% din totalul ofertei. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 1.000.000 de lei, iar valoarea totala a emisiunii este de 75 miliarde lei," a declarat Simona Constantinescu, presedintele BCR Securities, societatea de brokeraj care intermediaza oferta publica de obligatiuni.
Emisiunea de obligatiuni a companei de leasing este cea mai mare emisiunea de obligatiuni corporatiste lansata in Romania, in timp ce recordul in privinta unei emisiuni de obligatiuni municipale este de 100 milioane de dolari.
Obligatiunile vor fi indexate la evolutia cursului leu-euro, si vor avea o dobanda anuala de 6%. Rambursarea emisiunii va fi garantata de o alta companie a grupului, BCR Asigurari. BCR Leasing ar fi fost dispusa sa ofere o dobanda mai mare, de 6,5% pe an, in cazul in care emisiunea nu ar fi fost garantata. Conform intermediarului investitorii prefera ca obligatiunile sa fie garantate, chiar daca dobanda este mai mica. BCR Asigurari va incasa o prima anuala de 1% pentru garantarea rambursarii.Imprumutul va fi rambursat dupa trei ani, iar dobanzile vor fi platite semestrial. societatea de leasing a renuntat si la dreptul de a rascumpara obligatiunile inainte de scadenta, datorita faptului ca majoritatea investitorilor considera ca acest drept al emitentului este un dezavantaj pentru investitori.
Fondurile atrase vor suplimenta sursele de finantare necesare incheierii de noi contracte de leasing. Directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stanescu, spunea ca emisiunea reprezinta un exercitiu prin care se testeaza sursele alternative de finantare. Anul trecut BCR Leasing a incheiat contracte in valoare de 87 milioane de euro, in crestere cu peste 57% fata de 2002. In totalul finantarilor acordate de companie, autovehiculele, inclusiv utilitarele, detin o pondere de 87%, urmate de echipamente si utilitaje industriale, cu 12%, in scadere cu trei procente fata de 2002.
Analisii pietei de capital spun ca 2004 ar putea fi anul dezvoltarii pietei obligatiunilor corporatiste, dupa ce mai multe societati bancare si-au anuntat intentia de a demara in astfel de emisiuni. Emisiunea de astfel de titluri, care au scadente de cel putin doi ani este justificata de nevoia de a corela scadentele surselor de finantare atrase cu cele ale creditelor acordate.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO