Bănci și Asigurări

BCR: Neperformantele pe corporate vor continua sa creasca

25.08.2009, 16:56 16

Primele semnale pozitive in economie vor aparea la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2010, iar pentru banci aceasta va insemna o scadere a creditelor neperformante pe segmentul persoanelor fizice, in timp ce pe segmentul corporate numarul rau-platnicilor va continua sa creasca, spune Dominic Bruynseels, directorul executiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca de pe piata romaneasca.

"Din perspectiva macroeconomica, cred ca singura cale pentru Romania de acum incolo este sa creasca. In colaborare cu FMI, statul roman s-a angajat intr-un acord de finantare de 20 de miliarde de euro, sustinut si de Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam ca acest medicament sa isi faca efectul si cred ca datele vor fi semnificativ mai bune in ultimul trimestru din acest an sau la inceputul anului viitor", a declarat  Bruynseels intr-un interviu acordat postului TV american CNBC.

"Aceasta inseamna ca vor incepe sa scada creditele neperformante pe piata persoanelor fizice, iar pe corporate creditele neperformante vor continua probabil sa creasca in prima jumatate a anului viitor, deoarece bilanturile companiilor au fost afectate serios de problemele din anul anterior, ceea ce va duce la cresterea provizioanelor", a mai spus el.

Potrivit datelor BNR, ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor din sistemul bancar s-a triplat in ultimul an si jumatate, de la 4% la inceputul lui 2008 la 11,76% in iunie.

BCR restructureaza in prezent o parte din portofoliul de credite, iar multi clienti incep sa plateasca dupa o discutie cu un reprezentant al bancii, spune Bruynseels.

"Am facut restructurari de credite si am observat ca, odata ce vorbesti cu clientii, ei incep sa plateasca. Oamenii n-au mai trait o astfel de recesiune si au nevoie de timp pentru a se obisnui, dar odata ce vorbim cu ei, lucrurile se imbunatatesc."

Cheltuielile mari cu provizioanele pentru acoperirea eventualelor pierderi din credite au muscat din profitul net al BCR, care a coborat cu 20% in lei, pana la 606,8 mil. lei (144,2 mil. euro) in trimestrul I. Aceasta chiar in conditiile in care banca si-a majorat castigul operational cu 13%, pana la 1,36 mld. lei (324 mil. euro). Provizioanele constituite de banca au urcat in primul semestru cu 184 mil. lei, pana la 2,33 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO