Bănci și Asigurări

BCR nu plateste dividende, iar profitul de 58 mil. € intra in capital

BCR nu plateste dividende, iar profitul de 58 mil. € intra in capital

Acesta este primul an dupa privatizarea din 2006 cand BCR nu distribuie dividende

22.03.2010, 23:10 76

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, nu va acordadividende actionarilor din profitul pe 2009 si va folosi baniicastigati pentru majorarea capitalului social.

Banca a facut anul trecut un profit net de 237,97 mil. lei(circa 56 mil. euro) dupa standardele romanesti de contabilitate,in scadere cu aproape 79% fata de anul precedent. Din aceasta suma,237,74 mil. lei (echivalentul actual a aproape 58 mil. euro) vor fifolosite pentru consolidarea capitalului.

In urma acestei operatiuni care urmeaza sa fie aprobata in AGAextraordinara convocata pe 22 aprilie, capitalul BCR va urca lapeste un miliard de lei (251 mil. euro). Valoarea nominala a uneiactiuni va creste astfel de la 1 leu la 1,3 lei.

Decizia a fost deja discutata in principiu de austriecii de laErste cu cele cinci SIF-uri care detin actiuni BCR si urmeaza safie validata in AGA.

"Se pare ca suma de 58 mil. euro este suficienta pentru aasigura echilibrul financiar si indicatorul de solvabilitate la unnivel comparabil cu calitatea activelor bancii. Majorarea decapital este insa un proiect de initiativa motivat de situatiaconjuncturala actuala. In cadrul AGA din aprilie vom vedea exactcum va fi formulata aceasta majorare si ne vom expune punctul devedere", a declarat pentru ZF Costel Ceocea, presedintele SIFMoldova, care detine 6% din BCR.

Conform contractului de privatizare semnat de Guvern cu Erste in2006, BCR ar trebui sa acorde in primii trei ani de la vanzaredividende reprezentand cel putin 40% din profitul net calculat dupastandardele internationale (IFRS), dar nu mai mult decat profitulnet dupa standardele romanesti (RAS). Profitul net in RAS a fost decirca 56 mil. euro, iar cel in IFRS de peste 200 mil. euro.

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si membru inConsiliul de Supraveghere al BCR, considera ca nedistribuirea dedividende si incorporarea profitului este cea mai avantajoasasolutie pentru SIF-uri in contextul de fata. "Consider ca majorareade capital este o oportunitate pentru ca daca una dintre SIF-uri arvrea sa vanda din actiunile detinute, dupa derularea operatiunii,ar putea incasa mai mult."

Oficialii Erste, actionarul majoritar al bancii, au inceput savorbeasca de anul trecut despre o suplimentare a capitalului BCR,invocand o suma de circa 100 de milioane de euro.

Pana acum au sustinut solvabilitatea bancii doar prinimprumuturi subordonate. Anul trecut, BCR a contractat un creditsubordonat de 120 mil. euro pe 7 ani, la o dobanda formata dinEURIBOR la 6 luni plus o marja de 4,2% reflectand riscul de tara.De asemenea, anul trecut a fost reinnoit un angajament de finantaredin partea Erste in limita de 300 mil. euro cu durata de un an.

Este pentru prima data dupa privatizarea bancii cu Erste candBCR nu plateste dividende. Pana acum austriecii nu au operat niciomajorare de capital pentru BCR, concentrandu-se pe consolidareapropriului capital social, inclusiv cu ajutorul guvernului de laViena.

Din toamna trecuta, Erste detine 69,3% din BCR printr-un vehiculspecial infiintat din ratiuni fiscale, in timp ce SIF-urilecumuleaza 30%.

In perspectiva AGA din 22 aprilie cand vor fi alesi membriiConsiliului de Supraveghere al BCR pentru un mandat de inca 3 ani,si-au depus candidaturile Tudor Ciurezu si Mihai Fercala,presedintele SIF Transilvania. SIF-urile au dreptul la numirea adoi reprezentanti in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO