Bănci și Asigurări

BCR Pensii absoarbe fondurile OTP si Prima Pensie

08.09.2009, 17:58 116

BCR Pensii, administratorul unui fond de pensii privateobligatorii (pilonul II) cu peste 230.000 de clienti, care aabsorbit recent fondul administrat de Omniasig in cadrul uneitranzactii estimate la 13 mil. euro, se pregateste de o nouafuziune, cea cu fondurile de mici dimensiuni OTP si PrimaPensie.

BCR Pensii a depus deja documentatia necesara la Comisia deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), iar acumasteapta aprobarea prealabila pentru fuziune.

"Am depus dosarul in iunie, ulterior l-am mai completat si neasteptam ca in scurt timp sa obtinem aprobarea prealabila de laCSSPP. Vom face doua fuziuni - cu fondurile OTP si Prima Pensie -in acelasi timp", a declarat pentru ZF Simona Ditescu, directorulgeneral al BCR Pensii.

Dupa obtinerea aprobarii prealabile, fondurile absorbite trebuiesa le trimita scrisori clientilor prin care sa ii informeze desprefuziune. OTP si Prima Pensie au in total 45.000 de clienti si suntcele mai mici fonduri de pe piata, iar BCR a platit pentrupreluarea lor cateva milioane de euro, potrivit unor estimari.Clientii care nu sunt de acord cu fuziunea se pot transfera laorice alt fond de pe piata, fara penalitati, in termen de trei lunide la data la care au primit instiintarea. Fuziunea se va finalizadupa aceste trei luni.

"Ma astept sa fie putine transferuri, mai ales ca acum s-aschimbat procedura de transfer si nu se pot implica agentii demarketing, care ar fi putut influenta clientii", mai spune Ditescu.In prezent, cei care vor sa se transfere de la un fond de pensii laaltul trebuie sa se adreseze direct administratorului de pensii.Intermedierea transferurilor de catre agenti de marketing sibrokeri a fost interzisa de CSSPP, in conditiile in care au existatmulte cazuri in care clientii erau transferati doar pentru caagentii sa isi incaseze comisionul, fara motive reale.

In urmatoarele luni BCR Pensii va incepe si preluarea fonduluide pensii facultative (pilonul III) al BCR Asigurari de Viata. BCRPensii este controlata de austriecii de la Erste, care pana anultrecut detinea si compania BCR Asigurari de Viata, dar a vandut-ogrupului Vienna Insurance. Conform intelegerii de la semnareatranzactiei, fondul de pensii facultative al BCR Viata urmeaza satreaca la compania de pensii.

"Probabil vom depune la CSSPP dosarul pentru transferul fonduluicel traziu la inceputul lunii octombrie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO