Bănci și Asigurări

BCR şi BRD sunt ocupate cu dezintermedierea tocmai când economia are mai multă nevoie de finanţare

BCR şi BRD sunt ocupate cu dezintermedierea tocmai când...

Autor: Razvan Voican

23.09.2013, 00:07 864

BCR şi BRD, cele mai mari două bănci din sistem care concentrează aproape 40% din creditul privat din economie, s-au aflat în ultimul an într-un proces marcat de dezintermediere, strategiile de business fiind dominate de preocuparea pentru reducerea expunerii la risc în detrimentul producţiei de credite noi.

Peste 5 mld. lei s-au topit din portofoliul net de credite al BCR în ultimul an şi jumătate, în timp ce portofoliul net al BRD s-a subţiat cu 1,8 mld. lei în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Cu ponderi ale creditelor neperformante de peste 20%, superioare mediei pieţei la sfârşitul semestrului I, ambele bănci înregistrează o erodare constantă a activelor şi nu dau niciun semn că s-ar afla în poziţia de a se implica în stimularea relansării economice susţinute deocamdată numai de exporturi şi de agricultură.

Banca Transilvania, al treilea mare jucător de pe piaţă, reuşeşte să menţină creditarea pe o traiectorie ascendentă, însă capacitatea sa de implicare în economie este modestă în comparaţie cu a BCR şi a BRD, volumul de finanţări acordate de BT fiind la jumătate faţă de liderii pieţei.

În mod nefast, BCR, cea mai mare bancă din sistem, este prinsă într-un proces multidimensional de restructurare tocmai când economia are mai multă nevoie ca oricând de uşurarea accesului la credit şi de bancheri preocupaţi să finanţeze planuri de dezvoltare, nu doar să arunce peste bord creanţe catalogate drept „moarte“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO