Bănci și Asigurări

BCR si Raiffeisen: Economia va accelera cu peste 6% anul acesta

07.03.2008, 19:53 15

Cresterea economica de anul acesta o va depasi pe cea de 6% inregistrata anul trecut, potrivit analistilor din BCR si Raiffeisen. Economia va accelera anul acesta in primul rand datorita efectului de baza furnizat de seceta de anul trecut, spun specialistii celor doua banci.
Analistii BCR vad o crestere economica de 6,1% anul acesta, fata de 6% anul trecut, insa mai mica decat prognoza oficiala (6,5%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza).
"In urmatorii ani cresterea economica va fi mai apropiata de potential, in jurul valorii de 6%, reduandu-se astfel riscul de supraincalzire a economiei, dar pastrandu-se un diferential pozitiv important fata de media cresterii economice din zona euro", comenteaza ei.
Consumul a incetinit in ultima perioada, iar exporturile ar putea incepe sa accelereze, materializand investitiile puternice din ultimii ani, spun analistii BCR.
In acelasi timp, constructiile vor continua cresterea puternica, estimeaza ei, cu un ritm de 20%-25%, fata de cel de 34% din 2007. De altfel, cresterea constructiilor din ianuarie 2008 (fata de ianuarie 2009) a fost de aproape 30%, potrivit datelor anuntate ieri de Institutul National de Statistica.
Analistii BCR vad o continuare a cresterii vanzarilor din comertul cu amanuntul si in 2008, cu un ritm de 16,5%, ceva mai lent decat cel de 17,8% de anul trecut.
Analistii Raiffeisen sunt insa mai pesimisti si considera ca economia creste chiar si acum peste potential, cu presiune pentru cresterea deficitelor.
"Exista inca un exces de cerere in economie, iar PIB-ul este peste potential", noteaza ei.
Totusi, specialistii Raiffeisen vad o crestere economica de peste 6% in 2008, pe seama unui an agricol normal, fata de seceta de anul trecut, care creeaza un efect de baza pentru 2008.
Potrivit datelor Raiffeisen, care citeaza Eurostat, cresterea economica de 6% de anul trecut a avut doua motoare: constructiile (plus 33,6%) si serviciile (plus 7,7%). In rest, industria a crescut sub media economiei (5,1%), iar agricultura a inregistrat o pierdere de 16,9%, cauzata de seceta. Impozitele nete pe produs au crescut si ele doar cu 1,6%.
Fara influenta acestora, cresterea economica ar fi fost de 6,1%.
Aceleasi statistici arata o crestere de 11,2% a consumului privat in 2007, fata de 12,6% in 2006, si una de 28,9% a investitiilor din economie, fata de 19,35 in 2006.
BCR vede o accentuare a deficitului de cont curent anul acesta, pana la nivelul de 15% din PIB, fata de 13,9% anul trecut, dar o temperare a inflatiei pana la sfarsitul anului.
In urmatoarele luni insa, inflatia va depasi 8,5%, sustin analistii BCR.
In ianuarie, inflatia anualizata a avut un varf de 7,26%, intorcandu-se la nivelurile caracteristice anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO