Bănci și Asigurări

BCR va stabili cheltuieli de subzistenta diferentiat pe regiuni

11.06.2007, 23:01 228

BCR a propus in norma de creditare a populatiei, transmisa BNR pentru avizare, un sistem de calcul a gradului de indatorare care sa tina seama si de regiunea de provenienta a clientilor, prin ajustarea limitei lunare de cheltuieli acceptata de BNR, de 735 lei pentru o familie de trei persoane.
"Institutul National de Statistica (INS) publica buletinul de venituri si cheltuieli ale populatiei, unde sunt specificate si valorile pentru cele opt regiuni ale tarii. Pornind de la suma medie acceptata de banca centrala, norma prevede ajustari ale cheltuielilor cu ponderile calculate din datele de la Statistica", au declarat surse din BCR. Banca asteapta sa primeasca in prima parte a saptamanii avizul de la BNR pentru a incepe creditarea dupa normele proprii.
Banca centrala a impus bancilor sa ia in cont la stabilirea capacitatii de indatorare a clientilor si de un cos de cheltuieli de subzistenta, care trebuie dedus din veniturile nete. BNR a recomandat o valoare a cosului de 735 de lei, pentru o familie de trei persoane. Potrivit datelor INS, o familie a cheltuit anul trecut pentru consum aproximativ 815 lei pe luna, sumele platite in mediul urban fiind aproape duble fata de cele din spatiul rural, respectiv o medie de 1.019 lei, fata de 550 de lei.
In patru dintre cele opt regiuni cheltuielile lunare se plaseaza mult sub medie, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in Sud-Vest-Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) unde nivelul este cu 17% mai mic. Prin aplicarea algoritmului propus de BCR, cheltuielile pentru o familie de trei persoane din aceasta zona care se scad din venitul brut vor fi de 611 lei, fata de 735 lei, in cazul altor banci.
Primele doua dintre cele trei banci care au primit pana in prezent avizul - Alpha Bank si BRD-SocGen - pentru normele de creditare a populatiei aplica nivelul de 735 lei pentru o familie de trei persoane. Cea de-a treia banca, Volksbank, va aplica un nivel al cheltuielilor de subzistenta mai conservator: echivalentul a 100 de euro pentru o persoana si 75 de euro pentru fiecare membru suplimentar in gospodarie.
Potrivit surselor citate, BCR va aplica, pentru urmatoarele luni, un grad de indatorare de maximum 65% din veniturile degrevate de cheltuieli, intrucat nivelul maxim acceptat pana in prezent de banca centrala, de 70% poate fi utilizat abia cand banca va contribui cu informatii pozitive privind debitorii la sistemul Biroului de Credit.
La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO