Bănci și Asigurări

BCR vinde casele la licitaţie ca pe tablouri: în şedinţe publice cu strigare

BCR vinde casele la licitaţie ca pe tablouri: în şedinţe publice cu strigare

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

26.12.2011, 10:45 6654

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, tinde să instituţionalizeze o nouă formulă de valorificare a activelor imobiliare - apartamente, case şi terenuri - pe care le execută silit de la clienţii care nu-şi mai achită creditele: licitaţiile publice organizate transparent la un hotel destul de uşor de reperat din Bucureşti şi anunţate în avans.

Banca a programat deja două şedinţe de licitaţii pentru luna ianuarie: una pe 18 ianuarie, când scoate la vânzare 7 active, câte unul pe oră, şi a doua pe 25 ianuarie, când vor fi puse pe piaţă şase active.

BCR îşi invită clienţii să ia în calcul aceste licitaţii drept oportunităţi de investiţii, fiind prima instituţie de credit care recurge la această formulă de vânzare a activelor preluate de la rău-platnici.

Cel mai valoros activ scos la vânzare pe 18 ianuarie este un imobil din comuna Tărtăşeşti, incluzând teren, curţi şi construcţii în suprafaţă de aproape 15.000 de metri pătraţi şi care începe licitaţia cu un preţ de 1,76 mil. lei (410.000 euro). Pe 25 ianuarie banca vinde un teren de 523 mp intravilan din sectorul 3 cu aproape 1,3 mil. lei (302.000 euro). Pe lista de licitaţie figurează şi mai multe apartamente: de pildă 4 camere în Şoseaua Pantelimon intră la vânzare cu preţul de 222.000 de lei (51.600 euro).

Peste 20% din creditele aflate în portofoliul BCR au devenit neperformante.

În ultimii ani, de când băncile au început să execute apartamente, case şi terenuri pentru a-şi recupera banii, pe piaţă au apărut adevărate legende conform cărora despre activele cu adevărat interesante aflau numai "rechinii imobiliari" mari sau mici sau oricum nu era recomandabil de licitat contra lor. De asemenea, există percepţia că preţurile de pornire la licitaţiile organizate de bănci sunt mai mari decât cele de pe piaţă pentru active similare.

Nu în ultimul rând, unii dintre cei care caută o locuinţă se feresc de această variantă din cauza resentimentelor stârnite foştilor proprietari care sunt scoşi din casă din cauza neachitării creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO