Bănci și Asigurări

Biroul de Credit: Numarul de aplicatii a scazut cu 20%

29.10.2008, 19:50 83

Cererea de credite a incetinit sensibil in octombrie, arata datele Biroului de Credit, unde cererile trimise de banci pentru rapoarte privind clientii au scazut cu 20% fata de luna precedenta.

De la inceputul lui octombrie bancile au interogat baza de date a Biroului de Credit pentru 600.000 de clienti, dupa ce in septembrie fusesera adresate 750.000 de interogari. Numarul de interogari de luna aceasta este mai mic chiar si decat cel din octombrie anul trecut.
"Se vede o scadere a cererii de credite", comenteaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, institutia care gestioneaza date privind piata creditului de retail. Numarul cererilor adresate bazei de date a Biroului de Credit este un indicator pentru numarul de aplicatii de credit procesate de banci. La analizarea unui dosar de credit, banca cere informatii privind potentialul client Biroului de Credit si utilizeaza aceste date in fundamentarea deciziei de acordare a imprumutului ori a respingerii cererii de finantare. In primele noua luni ale anului se evidentiase o tendinta de crestere a numarului de interogari, iar luna iulie adusese un varf istoric, de 793.000 de interogari.
In septembrie, numarul interogarilor marca o crestere cu aproape 31% fata de septembrie anul trecut. Luna octombrie a adus insa o scadere cu circa 5% a numarului de cereri.
Serban Epure vede si o abordare mai prudenta din partea bancilor.
"Din partea unor banci au fost monitorizari constante ale portofoliilor", spune Epure. Astfel, unii participanti au cerut in mai multe randuri verificari ale inscrierilor privind clientii deja existenti, trimitand pachete de cate 10.000-20.000 de interogari pe zi. Prin astfel de operatiuni, banca verifica situatia clientilor proprii, respectiv daca au contractat credite si de la alte institutii sau daca au ajuns chiar sa acumuleze restante.
Seful Biroului de Credit spune ca numarul acestor verificari "de monitorizare a portofoliului" a fost relativ constant in octombrie fata de septembrie, astfel ca datele privind numarul de cereri noi de credit sunt comparabile.
Toti bancherii vorbesc de altfel despre o abordare mult mai prudenta in aceasta perioada marcata de turbulente puternice. Practic, aceasta se traduce printr-o selectare pe criterii mai restrictive ale clientelei. In cazul clientilor individuali se resimte si efectul intaririi reglementarilor impuse de BNR in august. Toate bancile care au implementat in 2007 norme relaxate de creditare au fost obligate sa prezinte variante revizuite pana la inceputul acestei luni, care sa reflecte o abordare mai prudenta. Prin modificarile impuse de BNR in sistemul de evaluare a clientilor se vizeaza temperarea creditelor in valuta pe termen lung. Doar cateva banci au anuntat insa pana la acest moment ca au obtinut avizul BNR pentru implementarea normelor modificate.
Dupa primele noua luni, creditul pentru populatie ajunsese la 96 mld. lei (echivalentul a 25,7 mld. euro). Imprumuturile acordate in valuta reprezinta 57% din total, cu un sold de 14,7 mld. euro. Ritmul de crestere (exprimat de BNR in lei) marca insa o incetinire in septembrie, coborand la 87%, dupa ce depasise pragul de 110% in lunile de vara. Creditul de retail in lei urca mult mai incet, cu ritmuri de putin peste 30%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO