Bănci și Asigurări

BNR a dat anul trecut 17 amenzi şi a retras aprobarea pentru doi directori de bancă

04.07.2010, 23:26 69

Banca Naţională a amendat în 2009 patru administratori ai uneibănci şi 13 directori din alte patru instituţii de credit încondiţiile în care pe parcursul anului a efectuat 67 de inspecţiila sediile băncilor, faţă de 54 de inspecţii în anul anterior,potrivit informaţiilor din raportul anual al instituţiei.

De asemenea, doi directori ai unei bănci au primit avertismentscris din partea BNR, iar doi dintre şefii unei alte instituţii decredit au pierdut aprobarea acordată pentru a ocupa funcţiilerespective. Sancţiunile au fost aplicate pentru aspecte legate deactivitatea de creditare, managementul riscului şi managementullichidităţilor.

O bancă a avut interdicţie la vânzarea de credite deconsum

Printre măsurile impuse de banca centrală s-au număratrevizuirea politicii de creditare, stabilirea de limite pe diversetipuri de facilităţi de creditare sau sistarea acordării de creditede consum fără garanţii. Îmbunătăţirea procesului de reevaluare agaranţiilor şi a normelor privind vânzarea creanţelor s-au numărat,de asemenea, printre măsurile impuse de BNR unor instituţii decredit.

În acelaşi timp, directorii a 50 de cooperative de credit dinreţeaua naţională a Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP auprimit sancţiuni pentru aspecte legate de activitatea de creditaresau activitatea de audit intern.

Mai multe bancnote false în circulaţie

Totodată, BNR a descoperit anul trecut 3.125 de bancnote în leifalse, cu 48,5% mai multe decât în 2008, cele mai multe cazurifiind consemnate în lunile decembrie şi noiembrie, potrivitraportului anual al instituţiei. Cele mai multe falsuri, aproape2.000, au fost înregistrate în cazul bancnotei de 100 de lei,urmată de bancnota de 50 de lei cu un număr de 487 de falsuri.Majoritatea bancnotelor contrafăcute erau realizate pe hârtiecerată care încerca să reproducă polimerul din care sunt fabricatebancnotele originale.

"Majoritatea falsurilor au fost slab realizate din punct devedere grafic din cauza materialului diferit folosit", spunoficialii BNR. Aceştia precizează că deşi în creştere, numărul debancnote falsificate nu este îngrijorător, ponderea fiind de circa4,5 falsuri la un milion de bancnote aflate în circulaţie. Recordulde bancnote falsificate a fost înregistrat în 1995, când peste45.000 de bucăţi au fost descoperite de banca centrală. Numărul debancnote în euro falsificate descpoperite de BNR anul trecut a fostde 4.114 bucăţi, fiind în creştere cu 52,3% faţă de 2008.

BNR şi-a sporit numărul de angajaţi

Banca Naţională a angajat anul trecut 109 persoane, majoritateaîn centrala băncii, în condiţiile în care 56 de salariaţi au plecatîn acelaşi interval din instituţie. BNR a organizat 21 deconcursuri de angajare în centrala băncii în 2009 şi alte 13concursuri de angajare în sucursalele teritoriale.

Anul trecut, 52 de angajaţi au fost promovaţi în funcţiisuperioare de execuţie şi alte patru persoane au fost promovate înfuncţii de conducere.

Peste 40% din salariaţii BNR, adică 735 de persoane, auparticipat în 2009 la programe de perfecţionare profesională, otreime din aceştia înregistrându-se la cursuri susţinute deInstitutul Bancar Român.

În ceea ce priveşte administrarea rezervelor internaţionale, BNRa triplat plasamentele în numerar şi depozite până la o pondere de45% din totalul rezervei valutare, în condiţiile în care instituţiaa pus accent pe aspecte legate de lichiditate şi siguranţainvestiţiilor pe fondul volatilităţii ridicate de pe pieţeleinternaţionale.

Banca Naţională a redus în a doua parte a anului durataportofoliilor de obligaţiuni în valută după ce ratele de dobândă auatins minime istorice şi a evitat în continuare plasamentele îndepozite la termen la bănci private, fiind majorate disponibilăţileîn conturi la vedere.

Plasamentele în titluri de stat în valută reprezentau lasfârşitul anului trecut 42% din totalul rezervei valutare, faţă de50% în decembrie 2008.

Rentabilitatea totală a rezervelor internaţionale a fost anultrecut de 2,49% pentru euro şi 0,71% pentru dolar.

Ce a făcut BNR în 2009

  • A aplicat patru amenzi administratorilor şi 13 amenzidirectorilor a cinci instituţii de credit, în urma a 67 deinspecţii.
  • A descoperit 3.125 de bancnote în lei false, majoritatea de 100de lei, în creştere cu 48,5% faţă de 2008.
  • A angajat 109 persoane, majoritatea în centrala băncii, după ce56 de salariaţi au plecat din instituţie.
  • A triplat ponderea plasamentelor în numerar şi depozite întotalul rezervei valutare faţă de 2008, până la 45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO