Bănci și Asigurări

BNR a dat credite de urgenta de 1,8 mld. lei in mai

08.06.2010, 23:47 37

Dupa patru luni de pauza, unele banci au luat din nou credite peo zi de la BNR in luna mai, volumul mediu zilnic al lichiditatilorcontractate fiind de 93 de mil. lei (circa 22,3 mil. euro). Volumultotal lunar al creditelor de urgenta a fost astfel de 1,8 mld. lei(445 mil. euro). Lichiditatea a fost mai redusa pe piata dupa cumarata si cresterea cu circa doua puncte procentuale a dobanzilorinterbancare, inclusiv ca efect al presupuselor interventii ale BNRpe piata valutara.

In acelasi timp, depozitele constituite de banci pe termen de ozi la banca centrala au inregistrat o medie zilnica de 82,6 mil.lei (19,8 mil. euro), mult mai putin decat in primele patru lunidin 2010. BNR a sterilizat o parte din lichiditatea in exces,printr-o operatiune de atragere de depozite cu scadenta la optzile, prin care a absorbit 2,56 mil. euro. Euro a fost mentinutluna trecuta sub pragul de 4,2 lei, dar in ultimele zile a reusitsa se consolideze peste acest nivel pe fondul deteriorariisentimentului investitorilor straini. In sedinta de ieri, euro acastigat inca 13 bani in fata monedei nationale, BNR calculand uncurs de 4,2311 lei. Presiunea s-a redus in a doua jumatate azilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO