Bănci și Asigurări

BNR a imprumutat bancherilor 6,4 mld. lei

24.02.2010, 23:00 22

Banca Nationala a imprumutat ieri bancile cu 6,41 miliarde delei (1,55 mld. euro), in cadrul unei operatiuni repo (lichiditaticontra titluri de stat) cu scadenta la cinci zile, la o dobanda de7% pe an, egala cu dobanda-cheie la lei.

Prin licitatia de ieri, la care au participat cinci banci, BNR aincercat sa calmeze dobanzile pe termen scurt de pe piatainterbancara, dupa ce indicatorul Robor la o zi a sarit brusc la7,07% pe an fata de 3,18% in sedinta de tranzactionare de marti.Totusi, dobanzile interbancare pentru depozitele cu scadenta la osaptamana au ramas in intervalul 6,64-7,1%, in jurul dobanzii depolitica monetara.

Injectiile de lichiditate efectuate de banca centrala pentru acalma dobanzile au devenit o obisnuinta in ultima perioada, numaiin aceasta luna fiind organizate trei licitatii repo in valoaretotala de 18,7 mld. lei. Ultima operatiune repo avusese loc pe 8februarie, cand bancile au imprumutat 3,09 mld. lei pe 7 zile.

Leul a pierdut ieri o jumatate de ban in fata monedei europene,cursul de schimb afisat de BNR fiind de 4,1269 lei/euro, inconditiile in care mai multe monede din regiune s-au depreciat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO