Bănci și Asigurări

BNR: Creditele noi pentru populaţie au urcat la maximul ultimului deceniu, de peste 27 mld. lei. Gradul de îndatorare median pentru creditele noi a coborât la 36%, cu 9 puncte sub nivelul din 2018

BNR: Creditele noi pentru populaţie au urcat la maximul...

Autor: Claudia Medrega

20.12.2019, 09:20 283

Creditul nou-acordat populaţiei s-a majorat cu 7%, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 ñ septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani, de 27,2 mld. lei, creşterea fiind susţinută în principal de către avansul creditului de consum negarantat (+17%), conform datelor prezentate recent de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Deşi împrumuturile ipotecare standard au cres­cut cu 12% în pe­rioa­da analizată, această evo­luţie a fost contra­balan­sată de dinamica segmen­tului Prima casă, care a scă­zut cu 34% în con­textul stra­tegiei guver­na­men­tale de re­ducere trep­tată a plafo­nului anual de garanţii alocate acestui program.

„Aceste evoluţii demonstrează că intro­ducerea limitei gradului de îndatorare de la 1 ianuarie 2019 nu a constituit o îngrădire pentru accesul la finanţare al populaţiei, existând încă potenţial de a creşte gradul de intermediere financiară într-o manieră sus­te­nabilă“, a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO