Bănci și Asigurări

BNR dă voie băncilor să preia firmele creditate ca să le restructureze

15.06.2010, 19:05 15

BNR pregăteşte un regulament prin care va permite băncilor săintre temporar în acţionariatul firmelor pe care le-au creditatpentru a le restructura, dacă aceasta este singura metodă prin careîşi pot recupera creanţa.

"Seconsideră acţiuni deţinute temporar în cursul unei operaţiuni deasistenţă sau restructurare financiară a unei entităţi din afarasectorului financiar, acţiunile dobândite de instituţia de creditîn schimbul stingerii creanţelor pe care aceasta le înregistreazăîn mod direct la momentul respectiv faţă de entitatea în cauză",potrivit proiectului de regulament publicat pe site-ul BNR.Ordonanţa 99/2006, care reglementează activitatea instituţiilorfinanciare, nu le permitea să deţină participaţii calificate caresă le asigure controlul asupra unor entităţi din afara sectoruluifinanciar.

"Grupul nostru nu aavut în vedere până acum o asemenea abordare, dar dacă va exista uncadrul legal local, am putea să reanalizăm situaţia. Problema carese pune în primul rând este de resurse interne, pentru că expertizăexistă în cadrul băncii. Noi acordăm consultanţă în cadrulproceselor de restructurare a creditelor, dar alta este să îşiasumi răspunderea pentru aşa ceva", comentează un bancher.Alternativa ar putea fi atractivă mai ales în cazurile în carebanca nu are garanţii pe care să le execute. Nu este însă clar dacăbanca va putea cere preluarea acţiunilor firmelor creditate încazul în care administratorii decid intrarea în insolvenţă.

Potrivit nouluiregulament, băncile vor putea să preia acţiuni dacă nu există oaltă modalitate viabilă şi mai rentabilă de recuperare acreanţelor, dar trebuie totodată să vină cu un plan derestructurare. Băncile nu vor putea deţine acţiunile pentru operioadă mai mare de doi ani.

Totodată, BNR cerebancherilor să identifice încă din planul de restructuraremodalităţi şi gradul de realizare a recuperăriifondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO