Bănci și Asigurări

BNR: Doar casa in care clientul locuieste este o garantie tare

27.11.2008, 17:31 25

Bancherii doresc sa obtina de la BNR o modificare a modului de evaluare a garantiilor imobiliare la creditele de retail si a matricei riscurilor prin care se stabileste gradul maxim de indatorare permis pentru un client, afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Bancile cer mai multa flexibilitate in legatura cu acest tablou - matrice, pentru ca le da multe batai de cap", a declarat Vasilescu la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
El a explicat ca BNR le cere bancilor sa judece diferit garantiile ipotecare, in functie de tipul imobilului care este adus in garantie - daca este vorba despre casa in care clientul locuieste, de o casa "de vacanta" sau de un imobil cumparat in scopuri investitionale.
"Casa in care clientul locuieste este o garantie tare. Celelalte sunt garantii mai putin tari, mai ales ca am vazut evolutia din SUA", a spus Vasilescu. 
Surse bancare au explicat recent pentru ZF ca BNR impune bancilor forme aproape identice in privinta normelor de creditare, lasand foarte putin loc pentru abordari individualizate. In noile conditii multi clienti nu mai au acces la imprumuturi, iar cei care se califica obtin sume cu pana la jumatate mai mici comparativ cu variantele precedente.
Prin noile norme BNR cere bancilor sa impuna clientilor un grad mult mai mic de indatorare pentru creditele contractate in valuta pe termen lung, acesta coborand chiar sub 40%.
Totusi, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a subliniat recent ca incetinirea bursca a creditarii din octombrie a fost determinata de reticenta bancilor in a mai acorda imprumuturi pe fondul secetei de lichiditati, in conditiile in care doar cativa jucatori au inceput sa aplice noile reglementari si abia de la sfarsitul lunii octombrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO