Bănci și Asigurări

BNR: Erste a schimbat actionarul BCR din motive fiscale

09.12.2009, 23:12 29

Schimbarea actionariatului BCR, care este acum controlataindirect de grupul financiar austriac Erste Bank prin intermediul adoua societati cu raspundere limitata, este perfect legala si afost operata din ratiuni fiscale, spune Nicolae Cinteza, directorulDirectiei de Supraveghere din BNR.

"In Austria exista o lege care prevede ca impozitul pe care ilplateste pentru expunerea pe care o are printr-o nepoata se reducecu 10%. Este ceva fiscal. Au procedat la fel pe toate pietele dinEuropa", a spus Cinteza.

BCR, cea mai mare banca locala, este controlata acum de EBG CepsHolding GmbH, care detine 69,3% din actiuni. Holdingul este detinutintegral de EGB Ceps Beteilungen GmbH, o companie la care ErsteGroup AG este unic actionar.

"Asta nu schimba cu nimic situatia. Noi verificam oricum atatactionarii directi, cat si pe cei indirecti ai tuturor bancilorlocale", spune Cinteza. El afirma ca astfel de practici sunt desintalnite la bancile internationale, fiind ceva firesc.

Erste Bank a informat BNR in privinta dorintei de a operamodificari in actionariatul BCR printr-o scrisoare, in care aprezentat si avantajele fiscale pe care le obtine.

Si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, spune ca dininformatiile furnizate de reprezentantul Austriei, principalulmotiv al infiintarii unui astfel de vehicul este legat de anumitefacilitati fiscale pe care banca-mama le obtine in tara deresedinta.

"A reiesit ca astfel de vehicule au fost create in mai toatestatele in care aceste banci au subsidiare; nu este cazul numai inRomania. Cel mai important este insa ca exista angajamente fata debancile centrale din fiecare tara ca in cazul putin probabil incare ar aparea unele dificultati la o subsidiara, rezolvarea sa ofaca tot mama si nu acest nou vehicul", a explicat Tanasescu pentruZF. El spune ca facilitatile fiscale amintite au fost aprobate incontextul crizei, pentru a ajuta bancile respective. In acelasitimp, admite ca "teoretic, atunci cand vorbesti de un SRL aiimpresia ca este ceva mic, vulnerabil, dar nu este cazul in aceastasituatie".

Reprezentantii Erste Group continua sa sustina ca este vorbadoar despre o "optimizare organizationala" fara efect asuprastrategiei si a expunerii pe Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO