Bănci și Asigurări

BNR pregateste procesarea electronica a cecurilor

BNR pregateste procesarea electronica a cecurilor

Luigi Passamonti, fondator al Programului Convergence, finantat de Banca Mondiala

26.02.2008, 20:11 21

Cecurile si celelalte instrumente de plata de debit tiparite pe hartie - bilete la ordin sau cambii - vor putea fi procesate electronic, BNR si Guvernul pregatind in prezent legislatia care va reglementa acest domeniu.
Banca Centrala Europeana (BCE) a avizat recent la cererea BNR doua proiecte de ordonanta de urgenta care modifica Legea 58 din 1934 asupra cecului, cambiei si biletului la ordine.
Cecurile sunt utilizate in prezent ca modalitate de plata preponderent de companii.
In cazul clientilor individuali, bancile au fortat trecerea direct de la utilizarea numerarului la cea a cardurilor de debit, evitand astfel utilizarea pe scara larga a cecurilor, cu toate problemele legate de decontare si posibile tentative de frauda pe care aceasta le-ar fi presupus.
Procesarea electronica a instrumentelor de plata era un deziderat mai vechi al bancherilor locali, subiectul fiind discutat in mod repetat in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor.
Spre deosebire de instrumentele de plata de credit, care se pot deja procesa electronic, procesarea manuala a instrumentelor de plata de debit pe suport de hartie, precum cecurile, cambiile si biletele la ordin este singura optiune. Aceasta presupune un volum ridicat de munca, intrucat trebuie transmise fizic de la unitatea bancara la care au fost prezentate catre cea la care emitentul isi are contul. In aceste conditii, unele banci au renuntat chiar sa mai accepte decontarea acestor instrumente.
"BCE considera binevenite modificarile si completarile propuse prin proiectele de ordonanta de urgenta, care vor implementa o solutie de procesare automata a cecurilor, a cambiilor si a biletelor la ordin in Romania", concluzioneaza autoritatea monetara europeana, notand ca prezentarea electronica la plata poate spori eficienta decontarii acestor instrumente.
"Aceasta implica mai multe avantaje: odata cu eliminarea procesarii manuale, angajatii bancilor implicati in aceasta activitate vor putea fi folositi pentru activitati de vanzari, iar clientii vor beneficia de servicii si produse mai ieftine si mai sigure", afirma Luigi Passamonti, fondator si presedinte al Programului Convergence sustinut de Banca Mondiala pentru modernizarea sistemului financiar romanesc. El estimeaza la 27 mil. euro reducerile de costuri generate de proiectul privind modernizarea procesarii cecurilor.
"O investitie a sectorului bancar in valoare de 1% din cele 27 de milioane de euro reprezentand reduceri de costuri ar reprezenta o afirmare ferma a angajarii sale pentru o Romanie moderna, dar ar fi si un act evident in interes propriu. Rezultate importante pot fi obtinute din alinierea tintelor sectorului privat cu obiectivele publice."
De asemenea, Passamonti estimeaza ca prin procesarea electronica a cecurilor, companiile vor primi banii in conturile bancare proprii mai repede cu pana la o saptamana decat in prezent, putandu-si organiza mai bine fluxul de lichiditati.
In cadrul Programului Conver-gence a fost infiintat SPI Romania - un parteneriat public-privat infiintat de Banca Nationala si de Asociatia Romana a Bancilor impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.
Dintre proiectele SPI Romania pe 2007 pentru modernizares sectorului bancar, Passamonti enumera infiintarea unui mediator bancar ce va ajuta persoanele fizice sa primeasca servicii mai bune de la banci, realizarea de noi instrumente pentru dezvoltarea creditelor oferite de banci comunitatilor rurale, lansarea unei campanii nationale de educare financiara a consumatorilor, adoptarea unui sistem care permite clientilor sa aiba acces la credite in conditii mai avantajoase prin raportarea de informatie pozitiva cu privire la istoricul lor de creditare. Alte peste de 30 de proiecte sunt pregatite pentru a fi lansate in 2008. Reprezentantul BM sustine ca Romania are nevoie de mult mai multe entitati ca SPI Romania, cu parteneri determinati din sectorul privat si public, pentru a conduce la dezvoltarea sectoa-relor economice importante.
"Spre deosebire de perioada trecuta, cand reformele erau in mare masura pregatite de experti straini, adoptate de institutiile romanesti si apoi aplicate cetatenilor, SPI Romania mobilizeaza expertiza nationala din cadrul comunitatii financiare locale, din sfera publica si din cadrul profesiilor liberale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO