Bănci și Asigurări

BNR respinge un administrator numit de acţionarii Carpatica

Autor: Liviu Chiru

01.03.2011, 23:50 106

Banca Naţională nu a aprobat numirea avocatului Mihai Baco înfuncţia de membru al Consiliului de Supraveghere la Carpatica, obancă de talie medie controlată de omul de afaceri sibian IlieCarabulea.

Boca fusese desemnat pentru postul în Consiliul de Supraveghereîn cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Carpatica din lunaoctombrie 2010, potrivit anunţului transmis ieri de bancă Bursei deValori Bucureşti. Tot atunci a fost propus pentru o poziţiesimilară şi Ioan Trenca, profesor la Universitatea Babeş Bolyai,care a primit avizul BNR. În prezent, din consiliu mai fac parteIlie Carabulea (preşedinte) şi Nicolae Petria, Doina Toader şi IoanTrenca, cu posturi de membri. Consiliul ar trebui să aibă cincimembri.

Carpatica a trecut printr-o reorganizare a structurii deconducere în toamna trecută, conducerea executivă fiind separată decea administrativă. Vechea echipă de management, condusă de NicolaeHoanţă, a părăsit banca, în condiţiile în care Carpatica acumulaseun stoc important de credite neperformante, cu care se luptă şi înprezent. Ulterior a fost construit un nou Directorat, condus deNicolae Surdu, un bancher cu experienţă în restructurareainstituţiilor de credit.

Banca a încheiat anul trecut cu o pierdere de 155 mil. lei (37mil. euro) din cauza cheltuielilor cu provizioanele. Activele auscăzut anul trecut cu 19%, la 2,9 mld. lei (685 mil. euro).Acţiunile Carpatica, listate la BVB, au pierdut ieri 1,6%, până la0,0765 lei/titlu. Astfel, capitalizarea băncii era de 213 mil. lei(aproape 51 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO