Bănci și Asigurări

BNR se uita oficial si la inflatia medie anuala de 6,56%

16.02.2007, 20:10 20

BNR se va concentra anul acesta pe aducerea inflatiei medii anuale sub pragul de 5%, in conditiile in care aceasta s-a situat la nivelul de 6,56% in 2006, in timp ce inflatia calculata decembrie la decembrie a fost de 4,9%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca, de fapt, inflatia medie este cea la care se raporteaza banca centrala cand judeca la ce nivel ar trebui sa se situeze rata dobanzii de politica monetara.
"Conform criteriului de la Maastricht, nu inflatia decembrie la decembrie este cifra de control, ci rata medie anuala. La Bruxelles figuram cu o inflatie de 6,56%. Incercam in perioada urmatoare sa venim si cu media sub 5%", a declarat Isarescu. El a admis ca pe medie reducerea inflatiei in 2006 este mai putin vizibila fata de nivelul de 9% din 2005, in timp ce inflatia la decembrie aproape s-a injumatatit.
Pana acum, BNR evita sa faca referiri la inflatia medie anuala, desi aceasta era prezenta in majoritatea analizelor institutiilor financiare internationale si ale bancilor de investitii, preferand sa opereze la nivelul comunicarii publice doar cu "cifrele mai mici".
"Am facut un cap de pod ducand inflatia la decembrie sub 5%, insa grosul luptei cu inflatia are si un element inertial important. Dezinflatia va fi substantiala pe inflatia medie in 2007 si va intra sub 5% in orice scenariu", spune Isarescu. Astfel, conform calculelor BNR, chiar daca inflatia decembrie la decembrie ar reveni la 5%, rata medie anuala ar cobori la 4,6%, respectiv la 4,2% daca inflatia la decembrie ar continua sa scada pana la 4%.
BNR prefera cifrele mai mici si atunci cand urmareste inflatia de baza CORE 2 (indicele preturilor de consum minus preturile administrate minus preturile volatile), care creste constant din noiembrie. Astfel, banca centrala scoate din calcul si influenta accizelor si a taxei pe viciu la produsele alcoolice si din tutun, rezultand un CORE 2 ajustat care a continuat sa scada pana in decembrie. Culmea insa, chiar si acest indicator ajustat a crescut in ianuarie cu nu mai putin de 0,2 puncte procentuale, de la 3,04% la 3,24%. BNR da vina pe scumpirea asigurarilor RCA prin includerea costului cartii verzi, desi asigurarile respective au o pondere insignifianta in cosul luat in calcul de INS.
"Deocamdata nu exista un element de ingrijorare legat de faptul ca indicele preturilor de consum a coborat mai brutal decat indicatorii inflatiei de baza (CORE 1 si CORE 2)", sustine guvernatorul Mugur Isarescu. El spune ca mentinerea dobanzii de politica monetara la 8,75% pana la inceputul lui februarie a reprezentat o modalitate de contracarare proactiva a majorarilor de preturi pe care BNR le previzioneaza pentru intervalul aprilie-iulie 2007.
Isarescu a repetat ca banca centrala va exercita in perioada urmatoare "un control adecvat al lichiditatii" si va fi "cu ochii in mai multe directii", adica inclusiv la cursul de schimb, intrucat situatia de pe piata monetara si aprecierea leului "i-au schimbat secventele", iar intentia de intarire a semnalului de dobanda nu se va materializa imediat.
"Treptat, in functie de realitatile de pe piata, intentionam sa-i dam dobanzii mai multa semnificatie ca element proactiv, dar si reactiv de politica monetara. In cele din urma rata de dobanda va deveni un instrument activ, putand sa urce sau sa coboare in functie de ceea ce vedem pe piata, de cum ne reevaluam judecatile", a spus seful bancii centrale.
El a repetat, de asemenea, ca BNR nu intentioneaza sa "stimuleze surplusul de lichiditate de pe piata" prin sterilizari mai mari. "Inca sterilizam vreo 4 miliarde de euro. In prezent, avem o concurenta intre economisirea interna si cea externa care vrea sa se fructifice in Romania. Nu incurajam asa ceva", a spus Isarescu.
Mai mult, seful BNR afirma ca nivelul rezervelor minime obligatorii "este necesar", chiar daca o rata de 40% la valuta reprezinta cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO