Bănci și Asigurări

BNR vede banii din depozite inghesuindu-se in conturi curente pentru a scapa din impozit

15.05.2007, 18:29 19

Situatia depozitelor la termen nu mai spune nimic din cauza ca multi bani sunt inregistrati pe cont curent ca urmare a solutiei gasite de banci pentru evitarea impozitarii dobanzilor, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, admitand ca datele statistice din buletinul BNR "s-ar putea sa nu surprinda adevarul".
Si totusi, raportul asupra inflatiei pe trimestrul I vorbeste despre "semne vizibile de refacere" a economisirii bancare, dupa scaderea abrupta din prima jumatate a anului trecut.
"Contrar asteptarilor, usoara schimbare de comportament al populatiei in favoarea economisirii - evidentiata in trimestrul IV 2006 - s-a prelungit si in primele doua luni ale anului 2007", se spune in raport.
Explicatia invocata? Cresterea alerta a veniturilor, in special din salarii si remiteri din strainatate.
In paralel, BNR remarca "usoara reducere" a dinamicii anuale reale a creditelor acordate de banci persoanelor fizice.
Datele statistice rezultate din aplicarea metodologiei Bancii Centrale Europene (BCE), incepand din ianuarie 2007, indica o consolidare a trendului ascendent al depozitelor la termen de sub doi ani in lei, cu un ritm mediu de 7,2% in primele doua luni din acest an, comparativ cu trimestrul IV 2006.
Ceea ce spunea guvernatorul BNR in privinta soldurilor inregistrate in conturi curente se regaseste in statistica bancii centrale la rubrica "depozite overnight" in lei, care inregistreaza "o accelerare mult mai puternica", potrivit raportului asupra inflatiei.
BNR precizeaza ca datele istorice au fost recalculate conform meteodologiei BCE, cu rezerva ca seriile obtinute ar putea fi revizuite ulterior. De altfel, buletinele lunare ale Bancii Nationale continua sa fie publicate cu intarziere, avand in vedere ca la jumatatea lunii mai a aparut doar buletinul pe februarie.
Solutia de evitare a impozitului de 16% pe castigul din dobanzile aferente depozitelor la termen continua sa incurajeze depunerile in conturi curente cu dobanzi asemanatoare celor pentru economiile la termen. Fenomenul se amplifica pe masura ce clientii realizeaza ca o dobanda la produse de tip cont curent chiar cu pana la doua puncte procentuale sub dobanda oferita la un depozit la trei luni aduce un castig net mai mare datorita faptului ca venitul din dobanda nu este impozitat in primul caz.
Statistica BNR indica faptul ca in primele doua luni ale anului ritmul mediu anual de crestere a depozitelor "pe o zi" corespunzatoare conturilor curente cu regim de depozit, a accelerat la 110,7%, cu peste 46,2 puncte procentuale peste ritmul inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2006. Conturile curente respective au atasate in multe cazuri si carduri, numarul acestora consemnand "o sporire continua", conform raportului BNR. In datele statistice privind primele doua luni din 2007, banca centrala nu a mai inclus insa si date privind numarul cardurilor active de pe piata, ultimele cifre oficiale datand de la sfarsitul lui 2006, cand piata trecuse de 9 milioane de carduri, dintre care 8,8 milioane emise in lei.
In ciuda accelerarii tendintei de apreciere a leului, statistica BNR consemneaza si o crestere consistenta a dinamicii anuale a depozitelor in valuta ale populatiei, cu o medie de 45,1% in perioada ianuarie-februarie, fata de 38,3% in perioada octombrie-decembrie.
Miscarea este pusa pe seama prelungirii miscarii ascendente a sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate.
La nivelul lunii februarie, intrarile depasisera un miliard de euro, fiind cu circa 300 de milioane de euro mai mari decat in primele doua luni din 2006. Economisirea in valuta ar fi putut fi incurajata si de continuarea tendintei de majorare a dobanzilor la euro, numeroase banci locale operand majorari in concordanta cu miscarile de pe piata internationala.
BNR considera demna de luat in calcul ca sursa de crestere a depozitelor populatiei si plata de catre Erste Bank a actiunilor cumparate de la circa 10.000 de angajati ai BCR. Nu in ultimul rand, este remarcata stabilitatea ratei medii a dobanzii bonificate pentru depozitele la termen in lei ale populatiei, in jurul a 6,86%, castigul real adus de aceasta dobanda crescand pe masura continuarii dezinflatiei.


Mugur Isarescu se teme ca datele statistice monetare ar putea sa nu spuna tocmai adevarul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO