Bănci și Asigurări

BNR zoreşte băncile să vină cu cifrele IFRS pe 2010

Autor: Claudia Medrega

22.05.2011, 23:42 523

BNR le cere bancherilor să transmită cât mai urgent situaţiilefinanciare pentru anul 2010 întocmite în conformitate custandardele internaţionale de raportare financiară (IFRS ).

În mod tradiţional, băncile fac raportări la BNR dupăstandardele locale de contabilitate (RAS), în timp ce faţă deacţionarii străini se foloseşte formatul IFRS. Din 2012 şiraportările pe plan local se vor face însă după standardeleinternaţionale, iar BNR şi Ministerul Finanţelor fac acum analizepentru a evalua impactul trecerii la noile standarde, în pregătireatranziţiei.

"În prezent, Ministerul Finanţelor şi BNR analizează situaţiilefinanciare ale băncilor la 31.12.2009 întocmite în conformitate cuIFRS, pentru a încerca să evalueze impactul pentru bănci alaplicării IFRS începând cu 2012. Întrucât datele obţinute şiconcluziile la care s-a ajuns numai pe baza acestor situaţii nusunt concludente, conducerea MFP şi conducerea BNR au decis caanaliza să se extindă asupra situaţiilor financiare la 31.12.2010",potrivit unei scrisori transmise bancherilor.

BNR şi Finanţele vor ca situaţiile financiare aferente anuluitrecut, cu termen de depunere 30 iunie, să fie transmise "cât maiurgent, în măsura în care este posibil" pentru a permite extindereaanalizei şi pe datele anului 2010 şi pentru accelerarea procesuluide luare de către Ministerul Finanţelor a deciziei privind regimulfiscal al aplicării IFRS începând cu 2012 şi, în principal, privindregimul fiscal al provizioanelor.

Principala diferenţă apare la nivelul provizioanelor, întrucâtstandardele locale sunt mai dure în tratarea creditelorneperformante. Odată cu trecerea la IFRS, băncile ar putea săînregistreze venituri importante din eliberarea de provizioane,ceea ce ar conduce şi la obligaţia de a plăti impozite mai mari,punând astfel presiune pe lichidităţi.

BNR a discutat cu reprezentanţii FMI alternativa eliberăriitreptate a provizioanelor începând din 2012, oda­tă cu trecerea laIFRS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO