Bănci și Asigurări

Bogza,mai îngrijorat de Hidroelectrica decât de alegerile din Grecia:Nu răspunzi la şmen cu alt şmen

Autor: Ovidiu Tempea

20.06.2012, 13:19 1391

"Sunt mult mai îngrijorat când văd că o societate cu capital de stat intră în insolvenţă decât de rezultaul alegerilor din Grecia. Mă refer la Hidroelectrica (...) Iar acum, în cazul Hirdroelectrica, mă gândesc că o linie de raţionament pentru analiştii externi este că dacă o societate cu capital de stat şi una din cele mai mari intră în insolvenţă, mâine, poimâine vedem falimentul unei municipalităţi, şi în cele din urmă, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza la ZF Bankers Summit12.

Bogza, fost viceguvernator al BNR, a arătat că atunci când a fost restructurat sectorul bancar "s-au ferit ca de foc" să declare băncile de stat în faliment (Bancorex şi Banca Agricolă), pentru că o astfel de măsură dă un semnal foarte prost, şi s-a þinut cont în primul rând de riscul reputaţional al ţării.

"O mişcare pe care n-am înţeles-o (Hidroelecrtica - n.r.). Prima mea reacţie a fost de neîncredere. Am crezut că e o scăpare pe fluxul de ştiri (...) Argumentul că a fost o soluţie pentru a scăpa de contractele cu «băieţii deştepţi». Eu respect logica economică, dar nu trebuie să răspunzi la un şmen cu un şmen. Cel puţin nu din partea statului român", a afirmat Bogza.

El a concluzionat că în momentul în care o entitate de stat, şi încă una foarte mare, printre cele mai importante, intră în flaiment investitorii nu mai au încredere în riscul suveran.

Bogza nu a dorit să comenteze dacă Bancpost are expunere pe Hidroelecrtica.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru MEDIAFAX că dacă Hidroelectrica va intra în insolvenţă, administratorul judiciar va putea anula contractele directe de vânzare a energiei în situaţia în care va exista suspiciunea de fraudă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat că intrarea în insolvenţă, după "un dezastru de management" şi seceta din 2011, nu vizează falimentul companiei, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, şi nu va duce la vânzarea de active sau închiderea de hidrocentrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO