Bănci și Asigurări

Boloux, BRD Sogelease: Negociem cu un client o finantare de 40 mil. euro

Boloux, BRD Sogelease: Negociem cu un client o finantare de 40 mil. euro

Jean-Claude Boloux, seful BRD Sogelease: Obiectivul nostru pentru 2009 este sa avem acelasi nivel al afacerilor ca anul trecut. Cu siguranta, va fi cel mai greu an de pana acum.

15.03.2009, 15:21 13

BRD Sogelease, una dintre cele mai mari companii de leasing de pe piata, negociaza acum acordarea unei finantari de 40 de milioane de euro unui client din sectorul serviciilor, a declarat Jean-Claude Boloux, directorul general al companiei.

"Aevm un proiect de 40 de milioane de euro in sectorul serviciilor, acum suntem in discutii. Sunt sigur ca vor veni in continuare investitii straine in Romania, mai ales in servicii si distributie, care au nevoie de finantari", spune Boloux.
Pana acum, cea mai mare finantare pe care a acordat-o compania pentru un proiect a fost de 16 milioane de euro. BRD Sogelease este al treilea jucator din topul companiilor de leasing afiliate bancilor, cu o valoare a bunurilor finantate de 230,4 milioane de euro in 2008.
"Obiectivul nostru pentru 2009 este sa avem acelasi nivel al afacerilor ca anul trecut. Cu siguranta, va fi cel mai greu an de pana acum", spune seful BRD Sogelease. Francezul Boloux, in varsta de 58 de ani, a preluat conducerea companiei la sfarsitul lui 2007.
El spune ca mai mult de jumatate din clientii companiei de leasing sunt adusi de banca-mama, BRD-SocGen. "Circa 70% din activitatea noastra este generata de banca prin clientii ei. Suntem concentrati in principal pe segmentul corporate, pe retail avem foarte putin business."
Din finantarile acordate anul trecut, cea mai mare parte a fost destinata achizitiei autovehiculelor comerciale (41%), urmate de echipamente industraile, medicale si agricole (20%). Circa 18% din finantari au fost acordate pentru echipamente de constructii, 15% pentru autoturisme, 5% pentru echipamente IT si 1% pentru imobiliare.
"In imobiliare totul este blocat acum, dar mai avem cateva proiecte pe care le-am finantat recent, pentru ca mai sunt companii private care vin sa investeasca in Romania."
Piata locala de leasing a inregistrat anul trecut prima scadere din istorie, cu aproape 3%, coborand la 4,82 de miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).
In 2007 piata de leaisng a crescut spectaculos, cu peste 50%, pana la 4,9 miliarde de euro. Pentru acest an companiile estimeaza o reducere a pietei cu 20-30%, intr-un scenariu optimist.
 
Numarul masinilor cumparate in leasing a scazut cu 61%
 
Vanzarile de masini in leasing s-au prabusit in luna ianuarie, odata cu intreaga piata auto, arata statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule. In prima luna a anului numarul de autovehicule cumparate in leasing a scazut cu 61% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, pana la 2.039 de unitati. Cea mai mare parte din acestea, 1.685 de unitati, sunt masini importate, iar restul de 354 sunt din produse de local, de Dacia.
"Ma asteptam la aceasta evolutie. Noi am avut o scadere a finantarilor de 40% in ianuarie, sub cea a intregii piete auto, ceea ce inseamna ca am castigat cota de piata. In aceasta perioada exista o teama a oamenilor cu privire la achizitia autovehiculelor prin credit sau leasing. Ponderea leasingului in totalul masinilor vandute se va pastra, insa numarul va fi mai mic", spune Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing, companie cu finantari acordate de 205 milioane de euro in 2008.
Ponderea in total a autoturismelor cumparate in leasing este de 31% in cazul celor importate, fata de 32% in ianuarie trecut, si de 22% in cazul celor produse local (Dacia), fata de 15% in aceeasi perioada din 2008.
"Situatia este mai proasta pentru dealerii auto decat pentru firmele de leasing, pentru ca ele pot suplini acest gol prin finantari pentru echipamente sau imobiliare. Este foarte posibil sa scada ponderea finantarilor auto in afacerile firmelor de leasing, dar in continuare putem finanta echipamente si real estate, mai ales tranzactii de tip sale&lease back", sustine Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing.
Piata de leasing auto a fost de peste 3,38 de miliarde de euro anul trecut, cu doar 1% peste nivelul din anul anterior, dupa ce in 2006 si 2007 inregistrase cresteri de 48%, respectiv 37%.
Finantarile pentru vehicule au o pondere de 71% in totalul pietei de leasing. Majoritatea finantarilor din aceasta categorie sunt pentru autovehicule (55%), urmate de vehicule comerciale grele (27%), vehicule comerciale usoare (15%) si alte tipuri de vehicule (3%).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO