Bănci și Asigurări

BRD a ajuns la un miliard de euro pe operaţiuni de factoring în 2012

Fotoi Ovidiu Micsik

Fotoi Ovidiu Micsik

Autor: Ciprian Botea

19.03.2013, 00:00 230

BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, a ajuns anul trecut la un volum de un miliard de euro al operaţiunilor de factoring, adică o treime din piaţă. Piaţa de factoring, pe care operează societăţi financiare specializate în scontarea şi administrarea facturilor comerciale, s-a ridicat anul trecut la aproape 3 mld. euro.

Cifra de afaceri din operaţiuni de factoring a BRD a crescut anul trecut cu 19%. Factoringul presupune cumpărarea de creanţe (facturi) de către instituţiile specializate de la societăţile comerciale. Pe baza contractului, factorul plăteşte companiei-client în avans creanţele cesionate, ocupându-se ulterior în nume propriu de administrarea şi colectarea creanţelor.

Piaţa de factoring este controlată de bănci, care derulează astfel de operaţiuni prin divizii interne, cei mai mari jucători fiind BRD, BCR, UniCredit, Raiffeisen, Eximbank, RBS, Banca Transilvania sau ING. Pe piaţă şi-au făcut însă loc şi jucători independenţi precum Next Capital Finance sau Romfactor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO