Bănci și Asigurări

BRD: Am fi epuizat plafonul initial la Prima casa inainte de sfarsitul anului

25.10.2009, 23:12 41

BRD, a doua mare banca de pe piata, a acordat pana in prezent1.650 de credite ipotecare prin programul Prima casa, cu o valoaretotala de circa 75 de milioane de euro. Daca plafonul initialalocat bancii nu ar fi fost majorat, BRD si-ar fi putut oprifinantarile acordate cu garantia statului inainte de finalulacestui an, spun oficialii institutiei de credit.

"Noi am estimat ca, la ritmul actual al vanzarilor, am fiepuizat plafonul initial de 173 de milioane de euro pana lasfarsitul anului", spune Lucian Cojocaru, director comercial alretelei BRD-SocGen. Fondul de garantare a cerut la inceputul luniioctombrie estimari privind vanzarile tuturor bancilor participantein program, pe baza carora a luat decizia de realocare agarantiilor.

Cojocaru spune ca programul a ajuns acum la un ritm defunctionare normal, dupa ce la inceput se acumulase un val declienti, care erau cu dosarele in asteptare.

"Nu cred ca se diminueaza cererea. Dar la inceput se formase un'dop' de clienti, care a fost absorbit, iar acum mergem intr-unritm normal. Si timpul de procesare a dosarelor a scazut, primimraspuns de la Fond in mai putin de cinci zile", a precizat el.

BRD a primit de la Fondul de garantare a creditelor osuplimentare de 77 de milioane de euro a plafonului in limitacaruia poate obtine garantii de stat pentru clientii care solicitacredit ipotecar prin programul Prima casa.

Astfel, limita in care banca poate acorda credite in cadrulprogramului a crescut la 250 de milioane de euro. Plafonulsolicitat de BRD inaintea demararii programului guvernamental afost de 200-250 de milioane de euro.

BRD a fost prima institutie de credit care a inceput sa acordefinantari pentru locuinte cu garantia statului, primul contract decredit fiind semnat la inceputul lunii iulie.

Celelalte banci carora li s-au majorat plafoanele de garantiisunt BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank si RaiffeisenBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO