Bănci și Asigurări

BRD intra pe asigurari de viata cu o investitie de 7,5 mil. euro

BRD intra pe asigurari de viata cu o investitie de 7,5 mil. euro

Damien Marechal, country manager al SogeCap

18.04.2008, 20:54 119

Grupul BRD-SocGen intentioneaza sa intre pe piata asigurarilor de viata pana la sfarsitul acestui an, prin intermediul unei subsidiare a companiei specializate din Franta, SogeCap.
Investitia initiala in noua divizie a BRD va fi de 7,5 milioane de euro.
"Suntem in contact cu CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - n.r.) pentru a obtine aprobarile necesare. Daca totul se desfasoara bine, demararea activitatii ar putea avea loc la sfarsitul anului", a declarat Damien Marechal, country manager al SogeCap, companie care a intrat anul trecut pe piata locala prin BRD Fond de Pensii, la care detine o participatie de 51%.
Noua divizie a BRD, care se va numi BRD Asigurari de Viata, se afla acum in faza obtinerii unor aprobari preliminare de la CSA. Grupul BRD-SocGen nu a stabilit inca echipa de management a companiei.
Francezii isi infiinteaza astfel propria companie de asigurari la scurt timp dupa vanzarea participatiei de 25% pe care o detineau la Asiban, al treilea jucator din piata asigurarilor.
BRD, impreuna cu BCR, Banca Transilvania si CEC au vandut 100% din Asiban catre grupul francez Groupama, in cadrul unei tranzactii de 350 de milioane de euro, cea mai mare care a avut loc pana acum in domeniul asigurarilor.
Pana in toamna, cele patru banci vor incasa fiecare 87,5 milioane de euro, sume care le vor influenta semnificativ rezultatele financiare.
Initial, francezii si-au anuntat intentia de a intra pe piata asigurarilor de viata in septembrie anul trecut, iar in luna februarie au reconfirmat planurile, sustinand ca societatea ar putea deveni operationala pana in luna august.
Pe piata pensiilor obligatorii, BRD Fond de Pensii, la care SogeCap este actionar majoritar, este al noualea jucator, cu aproape 100.000 de participanti la fondul pe care il administreaza.
Francezii au investit peste 5 milioane de euro numai in capitalul social al fondului de pensii.
Pe piata asigurarilor de viata intentioneaza sa mai intre pana la sfarsitul acestui an companiile Ergo (Germania), Aegon (Olanda) si Signal Iduna (Germania).
Piata asigurarilor de viata este tot mai atractiva pentru investitori, in conditiile in care profiturile sunt mult mai mari decat in asigurari generale. In 2007, primele brute subscrise de companiile locale de asigurari de viata au fost de peste 432 de milioane de euro, iar anul acesta ar putea ajunge la o jumatate de miliard.
Ritmul de crestere a pietei a accelerat in 2007 la 26%, fata de circa 10% in anul precedent.
Despagubirile platite anul trecut pentru politele de asigurari de viata au fost de 54 de milioane de euro, fata de 40 de milioane de euro in 2006.
Cei mai mari jucatori din industria asigurarilor de viata sunt ING, AIG Life si Allianz-Tiriac. ING a raportat pentru anul trecut afaceri de 150,2 milioane de euro, cu 21% peste nivelul din 2006.
Profitul brut al companiei a scazut cu 26%, din cauza investitiilor in pensii private, pana la 8,6 milioane de euro. AIG Life, a doua companie de pe aceasta piata, a inregistrat o crestere de 70% a subscrierilor in 2007, pana la 67,6 milioane de euro. Compania nu a publicat inca profitul pentru anul trecut, insa in primele noua luni din 2007 rezultatul brut al asiguratorului a fost de 6,3 milioane de euro.
Cea mai mare pondere in piata o detin asigurarile de viata traditionale, insa un potential semnificativ de crestere il au asigurarile unit-linked.
Tocmai din acest motiv, in ultima perioada mai multe companii au anuntat lansarea unor astfel de produse, printre acestea numarandu-se Asirom, Astra-Uniqa sau BCR Asigurari de Viata.
In prezent, pe aceasta piata activeaza Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata, Aviva, Interamerican, AIG Life si KD Life.
Anul trecut, pe piata asigurarilor de viata a intrat o singura companie: EFG Eurolife Asigurari de viata, membra a grupului elen EFG Eurobank, care detine Bancpost. Societatea si-a propus sa ajunga printre primii trei asiguratori de pe aceasta piata pana in 2012, potrivit unor declaratii ale managementului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO