Bănci și Asigurări

BRD intra pe pensii facultative pana in septembrie

26.05.2008, 00:29 16

BRD Fond de Pensii va lansa un fond de pensii facultative (pilonul III) pana in septembrie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai lanseze unul, a declarat pentru ZF Damien Marechal, directorul general al companiei.
"Vom lansa primul fond de pensii facultative pana in luna septembrie, iar al doilea la distanta de cateva saptamani sau luni. Acum lucram la prospectele fondurilor", afirma Marechal.
Alte companii care au anuntat ca vor intra pe pensii facultative sunt Asirom Concordia, Generali Fond de Pensii, AIG si AG2R.
Initial, BRD intentiona sa administreze pensii facultative prin intermediul BRD Asigurari de Viata, companie care va fi operationala pana la sfarsitul acestui an, insa ulterior planul de business a fost schimbat. BRD Asigurari se va concentra numai pe produse de asigurari de viata, investitia initiala in aceasta companie fiind de 7,5 mil. euro.
In prezent, pe piata pensiilor facultative activeaza sase companii: Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia Asigurari si Raiffeisen Asset Management, insa ultima nu a lansat inca niciun fond.
Cele sapte fonduri de pe piata aveau la sfarsitul lunii aprilie peste 82.300 de clienti si active de peste 29,2 milioane de lei (8,1 milioane de euro). Potrivit estimarilor companiilor, numarul celor care adera la un fond de pensii facultative ar putea fi intre 200.000 si 600.000 pana la sfarsitul acestui an.
Cele mai mari fonduri de pe piata dupa valoarea activelor sunt BCR Prudent (peste 10,2 milioane de lei), AZT Moderato - Allianz-Tiriac Pensii Private (5,6 milioane de lei) si ING Clasic (aproape 5 milioane de lei), arata ultimele date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Piata pensiilor facultative creste foarte repede, iar fondurile bancilor au o pozitie foarte buna, mult mai buna decat in piata pensiilor obligatorii", spune seful BRD Fond de Pensii.
Pensiile facultative sunt considerate a fi un instrument foarte bun de motivare a angajatilor de catre angajatori, estimarile jucatorilor din aceasta piata aratand ca vanzarile corporate vor reprezenta mai mult de jumatate din total. Totusi, potrivit lui Doru Frunzulica, membru in Consiliul CSSPP, peste 90% din angajatorii care au participat la realizarea unui studiu nu stiau ce inseamna o pensie facultativa.
"Am realizat un studiu in randul a 2.000 de angajatori, sa vedem daca stiu ce inseamna pilonul III, si peste 90% din ei au raspuns ca nu", afirma recent oficialul CSSPP la Forumul International de Asigurare-Reasigurare organizat de Media XPRIMM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO