Bănci și Asigurări

BRD reanimează creditul de consum în lei cu dobândă de 12%

BRD reanimează creditul de consum în lei cu dobândă de 12%

Gheorghe Marinel, şeful retailului BRD

Autor: Ciprian Botea

13.04.2012, 00:04 1408

BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, vrea să resusciteze vânzările de credite de consum cu o dobândă anuală efectivă de 12,1% pe an şi fără comision de analiză a dosarului, în cadrul unei promoţii derulate până la sfârşitul lunii iunie.

Banca percepe o dobândă nominală fixă de 5,5% pe an, dar costul efectiv se dublează deoarece comisionul de administrare aplicat la soldul creditului ajunge la 0,4% pe lună, ceea ce echivalează cu o marjă anuală de dobândă de 4,8 puncte procentuale. Clientul mai plăteşte şi o primă lunară de asigurare de viaţă de 0,1% din sold.

Comparativ, la nivelul pieţei dobânda anuală efectivă medie la un credit de consum în lei ajunge în acest moment la 15-16% pe an.

Mai multe bănci încearcă în prezent să reia vânzările de credite de consum după ce în ultimii ani aceste finanţări au fost practic îngheţate. Bancherii au testat în criză în mai multe rânduri cererea de credite de consum cu diverse pro­moţii fără să găsească însă prea mulţi clienţi dispuşi să se îndatoreze.

Campania prin care BRD promovează ac­tuala ofertă scoate în faţă dobânda anuală efectivă, care cuprinde toate cos­turile supor­tate de client, ceea ce repre­zintă o miş­care radicală faţă de stra­tegiile adoptate în tre­cut de bancheri, când se pro­movau produse cu do­bân­zi nominale cât mai mici, iar co­misioanele erau cât mai puţin vizibile.

Gheorghe Marinel, directorul general ad­junct al BRD, respon­sabil cu activităţile comerciale şi administrarea reţelei, afirmă că banca a ales să comunice în mod transparent toate costurile creditului pentru ca potenţialii clienţi să se orienteze mai uşor şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.

Prin creditul vândut de BRD poate fi accesată o sumă maximă de 65.000 de lei pe o perioadă de cinci ani. La un credit de valoare medie de 25.000 de lei, acordat pe cinci ani, rata lunară ajunge la 603 lei, iar clientul rambursează până la finalul contractului circa 32.000 de lei. La cererea clientului, banca poate acorda o perioadă de graţie de şase luni.

La acordare sunt luate în calcul pe lângă veniturile din salarii şi pensii şi veniturile din activităţi independente, din dividende, chirii sau rente viagere.

Soldul creditelor de consum a scăzut constant în ultimii trei ani şi a ajuns la 62 miliarde de lei (circa 14 mld. euro) la sfârşitul lunii februarie. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă din 2009 volumul acestor finanţări depăşea 76 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO