Bănci și Asigurări

Britanicii şi cehii au intrat la Fondul Proprietatea

16.11.2010, 23:43 33

Numărul fondurilor străine de investiţii acţionare la FondulProprietatea a crescut vertiginos în acest an, printre cele mairecente intrări fiind un fond administrat de firma britanicăCharlemagne Capital şi fondul ceh de hedging Sanning Capital.

Fondul american Cartesian Capital a fost printre primele fonduricare au intrat în acţionariatul Fondului Proprietatea (FP) în 2008şi nu a făcut un secret din participaţia pe care o deţine, de 2,77%din capital. În anii următori, au intrat în acţionariatul FP şifondurile şi vehiculele de investiţii administrate de companiasuedeză East Capital.
Aceste fonduri s-au făcut remarcate prin achiziţii consistente deacţiuni, de ordinul a sutelor de milioane de titluri, însă înultimul an, odată cu instalarea Franklin Templeton la cârmaFondului şi apropierea momentului listării la Bursă, pachetele deacţiuni FP disponibile la vânzare pe "piaţa gri" au fost tot maipuţine.

Cele mai recente intrări în acţionariatul FP aparţin fondurilorCharlemagne şi Sanning. Cunoscut pe piaţa locală mai ales pentruplasamentele imobiliare, administratorul britanic CarlemagneCapital nu a putut sta departe de Fondul Proprietatea şi a investitpeste 10% din activele de peste 24 milioane de dolari ale fonduluiNew Frontiers în acţiuni FP, potrivit raportului lunar emis decompanie. Atras de potenţialul FP a fost şi fondul ceh de hedgingCentral European Equity administrat de Sanning Capital. Fiind unfond de hedging, care nu se supune niciunei reglementări,administratorul nu raportează valoarea actualizată a activelornete, însă în raportul de administrare pe luna octombrie, SanningCapital raportează acţiunile Fondului Proprietatea drept cea maiimportantă deţinere, cu o pondere de 10,6% din portofoliu.

"Valoarea unui titlu de fond este de 1.530 euro, mai mult nu vreausă dezvălui. Credem că Fondul Proprietatea va fi listat pe Bursa dela Bucureşti în 2011", a spus Jan Pravda, unul dintre manageriiSanning Capital.

Cum Proprietatea nu este listat la Bursă, principala cale de accespentru fondurile de investiţii au fost tranzacţiile de pe piaţa"gri", încheiate pe baza înţelegerii dintre cumpărător şi vânzătorprin intermediul Depozitarului Central. Cel mai adesea fondurile aucumpărat acţiuni de la foştii proprietari care au primit titlurileFP drept despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimulcomunist. Amânările intervenite în procedura de listare i-au făcutpe foştii proprietari să vândă la preţuri foarte mici acţiunileprimite la FP, cu un discount de până la 90% din valoarea nominală.Conştiente de riscul la care se expun prin achiziţia de acţiuni laun fond a cărui listare a fost amânată ani la rând, mariiadministratorii de active din regiune precum suedezii de la EastCapital au înfiinţat vehicule speciale de investiţii. Astfel devehicule sunt Coneglen, Salink, Special Opportunities Fund care potinvesti în companii nelistate sau tranzacţionate pe alte pieţedecât cele reglementate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO