Bănci și Asigurări

Bucurestenii au datorii de 7 ori mai mari decat clujenii

11.08.2008, 14:39 23

Bucurestiul se afla la jumatatea anului pe prima pozitie in topul judetelor realizat in functie de creditele contractate de populatie la banci, la distanta mare de celelalte judete, conform datelor publicate de BNR.
Bucurestenii au contractat pana la sfarsitul lunii iunie credite in valoare de peste 7 miliarde de euro, din care cea mai mare parte in valuta, circa 5 miliarde de euro, aproape dublu fata de cele contractate in lei.
Astfel populatia din Capitala a contractat de cinci ori mai multe credite in lei decat populatia din urmatorul judet clasat - Constanta (420 de milioane de euro) si de aproape sapte ori mai multe credite in valuta decat Clujul (725 de milioane de euro).
La creditele acordate in valuta, Constanta ramane in top, figurand pe locul trei, cu 643 de milioane de euro.
In topul creditelor contractate de populatie in lei apare pe pozitia a treia judetul Arges, urmat de Iasi, Prahova, Cluj si Dolj.
In ceea ce priveste clasamentul creditelor in valuta, cele mai indatorate judete dupa Bucuresti sunt Cluj, Constanta, Timis si Iasi.
Soldul total al creditelor acordate in lei exprimat in moneda europeana a ajuns in iunie 2008 la 10,36 de miliarde de euro si cel al creditelor acordate in valuta a fost de 13,38 de miliarde de euro.
Majorarea soldului creditelor este insotita inevitabil de cresterea volumului restantelor la rambursare, mai ales pe fondul cresterii dobanzilor si al episoadelor de depreciere a leului. Valoarea totala a restantelor la creditele contractate de firme si populatie a urcat in primul semestru la 1,69 mld. lei, cu 134% peste nivelul din iunie 2007, avansul fiind mai accelerat pentru imprumuturile in moneda nationala.
La finele primului semestru din 2007, valoarea restantelor se ridica la 723,79 milioane lei, arata datele bancii centrale.
In luna iunie a acestui an, populatia si firmele aveau restante de 1,22 mld. lei la creditele contractate in moneda nationala, cu 146% peste nivelul din perioada similara a anului trecut, iar restantele la imprumuturile in valuta au urcat cu 118%, la 474,25 mil. lei.
Bucurestiul se afla pe primul loc si in topul restantelor, cu o valoare de 487,99 mil. lei, explicabil in conditiile in care si valoarea creditelor este cea mai ridicata in Capitala in functie de repartizarea pe judete, ridicandu-se la 61,87 mld. lei.
Bucurestiul este urmat in top de judetele Brasov (137,93 mil. lei) si Timis (78,09 mil. lei).
Cinci judete aveau in iunie restante sub zece milioane de lei, cea mai scazuta valoare fiind inregistrata in Tulcea, cu 4,73 mil. lei.
Alte judete cu restante sub pragul de zece milioane de lei au fost Covasna (6,03 mil. lei), Satu Mare (9,06 mil. lei), Vrancea (9,36 mil. lei) si Giurgiu (9,57 mil. lei).
La nivelul lunii iunie, valoarea totala a creditelor era de 178,94 mld. lei, imprumuturile in moneda nationala fiind de 80,13 mld. lei.
Populatia a contractat credite de consum de 65,66 mld. lei si pentru locuinte de 17,38 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO