Bănci și Asigurări

Businessul Grawe, aproape dublu anul trecut

Businessul Grawe, aproape dublu anul trecut

Peter Kasyk: Cresterea vine de la agentii nostri

01.02.2007, 18:23 26

Compania de asigurari Grawe Romania a subscris in 2006 prime brute in valoare de 64,5 milioane de lei (18,3 milioane de euro), in crestere cu 83% fata de nivelul de 35,3 milioane de lei (9,74 milioane de euro) inregistrat in 2005. Prin aceasta evolutie, cei de la Grawe se plaseaza in topul asiguratorilor de viata deasupra celor de la Omniasig Asigurari de Viata, care a subscris anul trecut prime brute in valoare de 13,8 milioane de euro.
"Noi am lucrat foarte mult cu brokerii de asigurare pana in 2005, cand am inceput sa ne dezvoltam propria forta de vanzare. Cresterea se datoreaza faptului ca agentii nostri au reusit sa realizeze 30% din vanzarile totale, fata de 10% in 2005", a declarat Peter Kasyk, directorul general al Grawe Romania. In prezent, Grawe are un numar de 850-900 de agenti de asigurare si colaboreaza cu 15 brokeri de asigurare.
Asiguratorul a platit in 2006 daune in valoare de 1,1 milioane de lei (312.000 de euro), de patru ori mai mult fata de cele 275.012 lei (76.000 de euro) platite in anul anterior. Kasyk nu a dat publicitatii insa valoarea rezultatului financiar realizat in 2006. "Suntem pe profit, dar de-abia la sfarsitul saptamanii viitoare vom putea spune valoarea acestuia, deoarece avem nevoie de datele auditate", a mai spus Kasyk. El a explicat ca Grawe studiaza posibilitatea intrarii pe pensii private, dar asteapta evolutia acestora pentru a lua o decizie finala legata de intrarea pe piata fondurilor private de pensii. Cu toate ca mai multe companii de asigurari au anuntat ca sunt interesate de administrarea unui fond de pensii, numai BCR Asigurari de Viata a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private o cerere de autorizare pentru administrarea unui fond de pensii si o cerere de autorizare pentru prospectul unei scheme de pensii pentru pilonu lII (pensii private facultative).
La finele anului trecut, reprezentantii companiei declarau ca sunt in continuare in discutii pentru achizitionarea unei companii de asigurari generale, pentru a intra pe acest segment. Grawe si-a marit cota de piata de la 2,85%, cat era in 2005, la 5,35% in 2006.
Un alt factor care a influentat evolutia businessului Grawe in Romania a fost achizitia la inceputul anului 2005 a companiei de asigurari de viata Sara Merkur, in cadrul unei tranzactii a carei valoare nu a fost dezvaluita. Aceasta achizitie a determinat majorarea portofoliului de clienti ai Grawe si implicit a numarului de contracte incheiate, dar si la extinderea fortei de vanzari.
Capitalul social al Grawe Romania este in valoare de
28, 5 milioane de lei (8 milioane de euro) si este controlat in proportie de 99,98% de Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe Group).
Atrasi de randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania, dublu fata de media europeana, Grawe intentioneaza sa investeasca cel putin cinci milioane de euro in domeniul imobiliar pana in 2008. Compania a investit anul trecut 7,5 milioane de euro in achizitia unei cladiri in centrul Capitalei, unde este amplasat sediul central.
Alte companii ce activeaza pe piata asigurarilor de viata sunt: ING Asigurari de Viata, AIG Life, Allianz-Tiriac, Asirom, Aviva, Asiban, Grawe, BCR Asigurari de Viata, Generali. Piata asigurarilor de viata din Romania a ajuns anul trecut la circa 400 de milioane de euro adica 25% din totalul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO