Bănci și Asigurări

Capital minim de 10 mil. € pentru fondurile care vor face plăţile pensiilor private

Autor: Ciprian Botea

13.12.2010, 23:55 32

Contribuabilii îşi vor încasa pensiile private dintr-un fond defurnizare separat de fondul care le administrează activele peperioada în care cotizează.

Fondul de plăţi va fi administrat de un furnizor de pensiiprivate constituit sub forma unei societăţi comerciale, care vatrebui să menţină un capital social minim de 10 milioane de euro,potrivit unui proiect de lege publicat de Ministerul Muncii.

Veniturile administratorilor vor proveni dintr-un comision de2,5% aplicat activului net gestionat.

Cuantumul pensiei primite de participanţi va fi stabilit deaceste societăţi pe baza calculelor actuariale şi a activului netal fiecărui participant, iar plăţile vor fi efectuate lunar până ladeces sau până la o anumită dată convenită anterior, darbeneficiarii pot opta şi pentru plata într-un interval cuprinsîntre cinci şi zece ani.

Contribuabilii în contul cărora s-a strâns o sumă prea mică peparcursul perioadei de cotizare pot primi banii într-o singurătranşă.

"În cazul în care suma totală cuvenită pentru pensia privată nueste suficientă pentru dobândirea unui tip de pensie privată,participantul la un fond de pensii privat primeşte suma totalăcuvenită ca plată unică de la administratorul fondului. În termende 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în aceastăsituaţie participantul primeşte o plată unică", potrivitproiectului de lege.

Administratorii de pesnii trebuie să le comunice participanţilorîn scris, cu 30 de zile calendaristice înainte de îndeplinireacondiţiilor de pensionare, valoarea contribuţiilor brute plătite,valoarea activului personal net, precum şi obligativitatea de aopta pentru un fond de furnizare a pensiilor private. Participanţiila fondurile de pensii private care împlinesc vârsta de 70 de anişi nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizaţi aleatoriude către CSSPP.

Furnizorul de pensii private nu poate refuza acceptarea camembru a unui participant la un fond privat dacă îndeplineşte toatecondiţiile de eligibilitate. Pensia poate fi plătită membruluifondului de furnizare, mandatarului desemnat de acesta prin procurăspecială sau reprezentantului legal al acestuia prin serviciupoştal sau printr-un cont bancar, iar cheltuielile ocazionate deplata pensiei sunt suportate de beneficiar.

În cazul pensiilor private obligatorii, sumele acumulate încontul individual al fiecărui participant vor fi încasate la dataieşirii la pensie din sistemul de stat, în timp ce în cazulpensiilor facultative plata se va face după ce participantul aîmplinit 60 de ani şi a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO