Bănci și Asigurări

Carabulea: Carpatica este solida. Doar concurenta e o problema, spune BNR

Carabulea: Carpatica este solida. Doar concurenta e o problema, spune BNR

Virgiliu Stoenescu, membru in CA al BNR: “Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai in vedere economia reala si o banca... dar aici se pune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu... sa avem probleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumularii capitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala... Noi trecem acum prin perioada acumularii primitive de capital.”

09.10.2009, 00:00 103

Referirea profesorului Virgiliu Stoenescu la problemele cu carese confrunta Banca Carpatica, aparuta ca raspuns la o intrebare intimpul a ceea ce ar fi trebuit sa fie o audiere linistita in fataComisiilor de Buget-Finante din Parlament pentru un nou mandat inConsiliul de Administratie al BNR, a zdruncinat piata si a atraslamuriri din partea BNR.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, aaratat inca de marti seara ca singura problema cu care Carpatica seconfrunta este concurenta dura din partea bancilor cu actionariatstrain, care au in spate grupuri financiare foarte puternice.

"Problema acumularii capitalurilor este o chestiune fundamentalapentru un mediu concurential. Cand ai pe piata banci de calibrulErste, si o pondere de 87% a capitalurilor straine, competitia estecu adevarat o provocare. Carpatica a facut patru majorari decapital, in timp ce cota de piata nu a trecut de 1%. La acest lucrus-a referit domnul Stoenescu, la niciun fel de alte probleme", acomentat pentru ZF Cinteza.

Banca Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian IlieCarabulea, este un jucator de talie mica, cu o cota de piata peactive de circa 1% in iunie. Banca a pornit in urma cu zece ani caun jucator regional, insa a ajuns la o prezenta nationala.

"Pe baza anunturilor din presa s-ar fi putut intampla ceva. Darbanca este solida si in opinia clientilor este consolidata. Nu auaparut efecte, ce sa caute clientii la banca?", a comentat IlieCarabulea, actionarul majoritar al Carpatica. Conducerea executivanu a raspuns ieri pana la inchiderea editiei la intrebarileadresate de ZF pe aceasta tema.

"Am facut o majorare de capital de 7 milioane de euro, avemsolvabilitate de 12% si facem profit. (...) Stoenescu ala estepoet, habar n-are ce vorbeste", a mai spus Carabulea.

Banca Feroviara, mentionata, de asemenea, de profesorulStoenescu, se pregateste inca sa intre pe piata, fiind controlatade omul de afaceri Valer Blidar, care detine si Astra VagoaneCalatori Arad.

"Noi nici nu am inceput inca activitatea, dar ne constituim ca obanca solida: avem o pozitie a capitalurilor solida, avem un planviabil, si din aceste considerente am primit si avizul BanciiNationale pentru infiintare", a declarat Petre Tulin, presedinteleBancii Feroviare.

Intrebat daca declaratia profesorului Stoenescu a taiat dinelanul infiintarii unei noi banci, cu capital integral romanesc, sidaca a inrautatit perspectivele acesteia, Tulin a raspuns: "Absolutdeloc".

"Comunicatul dat de Banca Nationala explica foarte bine motivelesi considerentele declaratiei domnului Stoenescu. Dar in ceea ce nepriveste, noi nu urmarim cu orice pret sa crestem cota de piata, cisa crestem cu pasi marunti."

Carpatica in cifre

Carpatica a inregistrat in primul semestru un profit net de 8,3milioane de lei (circa doua milioane de euro), dupa ce in primeletrei luni intrase pe pierdere, sub presiunea cheltuielilor cuprovizioanele. Banca avea depozite atrase de la clientela de 2miliarde de lei si credite de doar 1,3 miliarde de lei, potrivitdatelor transmise Bursei de la Bucuresti. Banca avea o treime dinactivele de 3,29 miliarde de lei plasate in titluri de stat, chiarpeste nivelul recomandat de BNR, de 10%-15%. Capitalul social estede 201,25 milioane de lei (47de milioane de euro).

Actiunile Bancii Carpatica (BCC) nu au reactionat ieri pe Bursa,tranzactionandu-se la acelasi pret la care au inchis sedinta demiercuri, de 0,108 lei/actiune. De altfel, in ultimele patru luni,titlurile Carpatica s-au mentinut in intervalul 0,1-0,12 lei,inregistrand oscilatii foarte reduse, in timp ce actiunilecelorlalte doua banci listate, BRD si Banca Transilvania, aucrescut cu peste 50%. Capitalizarea Carpatica este in prezent de 51mil. euro.

Precizarile BNR

Domnul profesor Stoenescu a raspuns la o intrebare, care sereferea la oportunitatea infiintarii de banci cu capital romanescin vederea finantarii industriei si agriculturii. In acest context,profesorul Stoenescu a vrut sa sublinieze faptul ca a mentine inpiata banci cu capital romanesc nu este deloc un lucru simplu siusor. Aceasta in conditiile unei concurente puternice pe piatabancara sustinute de mari banci cu capital strain, care detin 90 lasuta din intregul sistem. Iar acum, in contextul crizei financiareactuale, cand, avand in vedere globalizarea pietelor, intregulsistem bancar se confrunta cu provocari financiare, functionareabancilor cu capital autohton, care nu beneficiaza de sustinereafinanciara a unor grupuri bancare puternice din tari dezvoltate,reclama intensificarea eforturilor actionarilor romani si crestereaperformantei managementului. La acest fapt s-a referit profesorulStoenescu. Subliniem ca actionariatul Bancii Carpatica, intr-unefort de consolidare a pozitiei concurentiale, a majorat de patruori capitalul bancii in mai putin de doi ani, ceea ce asigura obuna functionare. In ceea ce priveste Banca Comerciala Feroviara,care va fi inaugurata luna viitoare, referirea s-a facut tot incontextul reliefarii necesitatii consolidarii capacitatiiconcurentiale a capitalului bancar autohton in conditiilecompetitiei cu bancile straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO