Bănci și Asigurări

Care sunt cei mai mari asiguratori din piata non-auto

Care sunt cei mai mari asiguratori din piata non-auto
07.10.2008, 14:01 106

O piata a asigurarilor fara polite auto este greu de imaginat, avand in vedere ca acestea reprezinta 75% din segmentul asigurarilor generale si sustin cresterea majoritatii asiguratorilor de pe piata locala.

Multe companii de asigurari anunta evolutii rapide si castiga cota de piata de la un an la altul in principal pe baza politelor Casco si RCA. Dar care sunt asiguratorii cel mai bine pozitionati pe piata non-auto, unde politele mai mult se vand decat se cumpara, ceea ce inseamna ca efortul depus pentru majorarea afacerilor este mai mare?
Potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru 2007, publicat recent, cele mai mari companii pe segmentul asigurarilor generale, exceptand politele auto, au fost Allianz-Tiriac (78,3 mil. euro), Omniasig (70,8 mil. euro), BCR Asigurari (66,2 mil. euro), Asiban (43,8 mil. euro), Asirom (30,6 mil. euro), AIG Romania (29 mil. euro), Generali (27,6 mil. euro), Astra (22,3 mil. euro), Unita (20,4 mil. euro) si Garanta (17,9 mil. euro).
"Din pacate, daca scoti asigurarile auto din piata nu ramane foarte mult. Si in tarile dezvoltate asigurarile auto au o pondere de peste 50% din piata, dar in Romania ponderea este de 75%.
Sunt asiguratori si brokeri care raporteaza cresteri foarte mari din asigurari auto si care probabil se vor trezi in momentul in care aceasta piata nu va mai merge atat de bine.
Deja vanzarile de masini au inceput sa scada fata de anul trecut, iar asigurarile auto sigur vor incetini", afirma Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata brokerajului de asigurari.
Anul trecut, din totalul primelor brute subscrise de peste 1,71 de miliarde de euro din asigurari generale, doar 480,8 milioane de euro au provenit din asigurari non-auto, cum ar fi cele de locuinte, maritime, de transport aerian, de sanatate si altele.
In afara de companiile de asigurari de viata, sunt putine societati care practica numai asigurari non-auto. Printre acestea se numara AIG Romania, Gerroma, Irasig, ATE Insurance, EFG Eurolife Generale si Asimed.
Din acestea, AIG este singura de talie medie, ceilalti jucatori avand afaceri foarte mici, ceea ce inseamna ca politele auto sunt singura modalitate de a creste puternica pe piata locala.
Acest mod de a creste businessul este insa foarte costisitor, din cauza numarului mare de accidente auto. Anul trecut, companiile de asigurari au inregistrat o pierdere neta de aproape 76 mil. euro in special din cauza daunelor din asigurari auto, acesta fiind al doilea an dupa 2006 cand piata a mers pe minus.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO