Bănci și Asigurări

Care sunt cele mai mari daune platite de asiguratori in 2007

Care sunt cele mai mari daune platite de asiguratori in 2007
22.01.2008, 20:02 31

Daunele platite de marii asiguratori de pe piata locala au ajuns anul trecut chiar la 8 mil. euro pe eveniment, cele mai mari despagubiri fiind platite pentru polite property (asigurarea bunurilor), Carte Verde (raspundere civila auto in strainatate) sau de aviatie, conform unui chestionar ZF adresat primelor zece companii din piata, dintre care au raspuns sase.
Asirom este de departe asiguratorul care a platit in 2007 cea mai mare despagubire pentru un eveniment: 8 mil. euro, in urma unei explozii la combinatul chimic Oltchim, cheltuiala care a afectat rezultatul financiar al companiei, asiguratorul fiind pe minus dupa primele noua luni ale anului trecut.
La mare distanta urmeaza Allianz-Tiriac, care a despagubit cu 1,33 de milioane de euro o companie care activeaza in domeniul productiei de confectii asigurata prin polita property. Suma platita de asigurator a acoperit pagubele produse cladirii si bunurilor companiei in urma unui incendiu, dar si pierderea inregistrata la nivelul profitului.
De altfel, cele mai mari cinci daune inregistrate de Allianz-Tiriac anul trecut au fost din asigurari property: 950.000 de euro in urma unui incendiu, 750.000 de euro in urma unei furtuni si 744.000, respectiv 396.000 de euro in urma altor incendii, companiile asigurate fiind din domeniul productiei chimice, domeniul logistic, dar si un mall si un complex turistic.
Daune de valoare mare a platit anul trecut si Ardaf, in special pentru polite de aviatie, maritime si Carte Verde. Un incendiu la un aparat de zbor al Ministerului Apararii Nationale a costat compania peste 850.000 de euro. Urmatoarea dauna din topul celor inregistrate de Ardaf in 2007 a fost platita pentru un accident produs in strainatate unui posesor de Carte Verde, suma fiind de circa 183.000 de euro. In prezent, sunt in curs de derulare procedurile de despagubire pentru un alt accident care a avut loc anul trecut in strainatate, suma pe care o va plati Ardaf fiind de circa 860.000 de euro.
La Astra-Uniqa, cel mai pagubos eveniment din 2007 a fost probabil avarierea unei aeronave Boeing 737-300, apartinand Tarom, pe pista aeroportului Henri Coanda, accident care a avut loc pe 30 decembrie. Evaluarea daunei inca nu a fost finalizata, insa suma asigurata este de 10 mil. $.
Tot anul trecut, Astra a inregistrat o dauna de peste 2,1 milioane de euro in cazul distrugerii totale a unei nave maritime. Alta dauna importanta a fost inregistrata tot la o polita de asigurare maritima, in urma esuarii unei nave, despagubirea fiind de circa 560.000 de euro. Ambele daune au fost acoperite, in cea mai mare parte, de reasiguratori.
In cazul altui jucator din top zece, Generali Asigurari, cea mai mare dauna a fost platita pentru o asigurare CAR (polita pentru constructii). Potrivit reprezentantilor companiei, ploile torentiale din aceasta primavara au afectat lucrarile de constructii ale unei amenajari hidroenergetice, despagubirea platita fiind de peste 555.000 de euro. A doua mare dauna de la Generali a fost tot pentru o polita de constructii, in valoare de 215.000 de euro.
La Unita, cea mai mare dauna a fost platita pentru un accident auto produs in Bulgaria si soldat cu doua victime. Despagubirea pentru aceasta asigurare Carte Verde, platita urmasilor celor doua victime, a fost de circa 310.000 de euro. Printre evenimentele pentru care compania a platit anul trecut despagubiri importante se mai numara un incendiu la o fabrica de prelucrare a lemnului (polita property, 160.000 de euro) si un incendiu la un autobuz (polita casco, 113.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO