Bănci și Asigurări

Carpatica a raportat un câştig de 19 mil. lei în primele nouă luni

Carpatica a raportat un câştig de 19 mil. lei în...

Autor: Ciprian Botea

31.10.2013, 20:49 356

Carpatica, o bancă de talie redusă cu acţionariat local, a înregistrat un profit net de 19 milioane de lei (4,3 mil. euro) în primele nouă luni, în creştere cu 60% peste rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă din 2012.

Creşterea profitului a încetinit însă în trimestrul al treilea, după ce în primele şase luni fusese raportat un avans de 76%. Practic, profitul din trimestrul al treilea a fost de numai 3 milioane de lei pe fondul erodării veniturilor din dobânzi şi al creşterii cheltuielilor cu provizioanele de risc.

„Ne concentrăm pe consolidarea profitului, deşi condiţi­ile rămân în continuare dificile la nivelul creditării. Acum avem o conducere completă, iar procesul de transformare organizaţională a făcut progrese semnificative care se vor reflecta în rezultatele viitoare“, afirmă Johan Gabriels, bancherul belgian care a preluat funcţia de CEO al Carpatica la începutul anului.

Carpatica avea un stoc net de credite de 1,27 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, nivel în creştere cu 8% faţă de finalul anului trecut. Totuşi, activitatea de creditare s-a contractat în primele nouă luni, volumul finanţărilor noi ridicându-se la 438 milioane de lei faţă de 480 milioane de lei anul trecut, din cauza activităţii slabe pe segmentul de retail. Pe corporate, scăderea creditării a fost de 4%.

Banca a avut cheltuieli cu provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante de 14,5 mil. lei în primele nouă luni, dublu faţă de nivelul înregistrat în intervalul ianuarie-septembrie 2012. Venitul net din dobânzi s-a redus cu echivalentul a 11 milioane de lei şi a ajuns la 54 mil. lei. Totuşi, la nivel agregat venitul net bancar a crescut cu 2% şi a ajuns la 134 mil. lei, datorită veniturilor mai mari din vânzări de active.

Depozitele atrase de la clientelă au crescut cu 6%, până la 2,67 mld. lei. Banca are un raport subunitar credite/depozite, dar activitatea de creditare este restricţionată de resursele de capital. Banca are o rată de solvabilitate de 10,4%, uşor peste nivelul minim de 10% cerut de BNR.

Carpatica se află în prezent în căutarea unui partener strategic, care să efectueze o injecţie de capital, ceea ce i-ar permite băncii să se dezvolte mai rapid, mai ales în contextul actual în care băncile străine încearcă să-şi reducă prezenţa pe piaţa locală. Carpatica îşi are originea la Sibiu, principalul său acţionar fiind omul de afaceri Ilie Carabulea.

Banca opera la finalul lunii septembrie printr-o reţea de 139 de sucursale şi agenţii şi avea 1.100 de angajaţi. Activele băncii se ridică la 3,7 mld. lei, fiind în scădere cu 21% faţă de finalul anului trecut.

Carpatica este listată la bursa de la Bucureşti şi are o capitalizare de 205 milioane de lei. Preţul acţiunilor băncii a crescut cu 85% în ultimul an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO