Bănci și Asigurări

Carpatica lui Carabulea şi-a redus pierderile, iar activele au crescut cu o treime

Carpatica lui Carabulea şi-a redus pierderile, iar activele au crescut cu o treime

Autor: Ciprian Botea

17.02.2012, 00:03 784

Banca Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de 31,5 milioane de lei (7,4 mil. euro), în scădere cu 80% faţă de 2010 datorită scăderii puternice a cheltuielilor operaţionale.

Carpatica raportase în 2010 o pierdere de 155 milioane de lei pe fondul unui volum excepţional de provizioane constituite pentru acoperirea creditelor neperformante.

Scăderea de anul trecut a cheltuielilor cu provizioanele nu a fost suficientă pentru ca banca să revină pe profit în 2011, în condiţiile în care veniturile au continuat să se contracte. Veniturile operaţionale ale băncii au scăzut cu 19,5% pe parcursul anului trecut, dar costurile operaţionale au consemnat o ajustare mai puternică, de aproape 30%.

Banca avea la finalul lunii decembrie depozite cu o valoare cumulată de 2,5 mld. lei (580 mil. euro), în creştere cu 4,4% faţă de 2010. Raportul credite/depozite era de circa 49%, mult sub media pieţei. Aceasta în­seam­nă că soldul creditelor acordate depăşea

1,2 mld. lei (285 mil. euro). Activele totale ale Carpatica s-au majorat cu 29% pe parcursul lui 2011, până la aproape 3,8 miliarde de lei (880 mil. euro), creşterea fiind datorată în principal portofoliului mai mare de titluri de stat. Banca avea în decembrie titluri de stat cu o valoare cumulată de 1,67 miliarde de lei, în creştere de la 691 milioane de lei în 2010.

Indicatorul de solvabilitate se situa la 11,7% la finalul anului trecut, peste pragul minim de 10% cerut de BNR.

Banca opera la sfârşitul lunii decembrie printr-o reţea de 155 de unităţi, dintre care 57 de sucursale. Numărul sucursalelor a fost menţinut pe parcursul anului trecut, dar 15 agenţii au fost închise în 2011 pe fondul procesului de restructurare a băncii.

Carpatica a trecut printr-o reorganizare dură în 2010, când au fost închise sucursalele neprofitabile, au fost externalizate o serie de activităţi şi un sfert din angajaţi au plecat din bancă.

Banca este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine un pachet de acţiuni de 41%. Oficialii Carpatica au afirmat însă în repetate rânduri că banca are nevoie de un investitor strategic care să susţină dezvoltarea instituţiei, iar pe piaţă au circulat mai multe informaţii privind negocieri purtate cu bănci străine sau fonduri de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO