Bănci și Asigurări

Carpatica, mai optimista in privinta profitului

04.08.2004, 00:00 18

Conducerea Bancii Comerciale Carpatica spera sa atinga in acest an un profit brut de 200 miliarde de lei, in crestere fata de bugetul de la inceputul anului, dupa ce banca a inregistrat rezultate financiare in crestere la finalul primelor sapte luni. Bugetul bancii pentru intreg anul 2004 prevedea un profit de 180 miliarde de lei.
Carpatica a incheiat primele sapte luni cu un profit brut neauditat de 105 miliarde de lei, adica a castigat 22 miliarde de lei doar in luna iulie. Banca a atras la inceputul acestui an resurse financiare de la actionari, fapt care a contribuit la cresterea profitului. "Efectele cresterii de capital au inceput sa se faca simtite. In plus inceputul de an este intotdeauna mai greu pentru o banca pentru ca atunci trebuie platite, de exemplu, contributiile la fondul de garantare a depozitelor," spune Nicolaie Hoanta, presedintele bancii. Banca si-a majorat capitalul social la inceputul acestui an prin aporturile actionarilor de cu aproape 250 miliarde de lei, la majorarea capitalului social adaugandu-se si prime de emisiune in valoare de peste 100 miliarde de lei.
Carpatica si-a majorat recent numarul de unitati teritoriale pana la 49 prin deschiderea de noi unitati in Sibiu si Suceava. Pana la finalul anului reteaua teritoriala a bancii ar urma sa ajunga la 55 de unitati.
Dupa prima jumatate a anului banca reportase o crestere de 76% a profitului brut. Profitul brut al bancii pe primul semestru a fost de 83 de miliarde lei (2,5 milioane de dolari), cu 15% mai mult fata de bugetul aprobat de actionari.
Actiunile Carpatica sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti unde s-au tranzactionat ieri in jurul pretului 9.300 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii este de 100 milioane de dolari. Banca urmeaza sa isi majoreze capitalul prin acordarea de 26,29 actiuni gratuite la fiecare 100 de actiuni gratuite. De actiunile gratuite vor beneficia actionarii inregistrati la data de 13 august.
Cel mai mare pachet de actiuni al Bancii Comerciale Carpatica este detinut de omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea, proprietarul societatii de transport Atlassib, care controleaza aproape 36% din actiuni. Alte pachete semnificative de actiuni sunt detinute de mai multi oameni de afaceri romani si italieni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO