Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei în februarie

Cash-ul din economie a urcat la un maxim de 36 mld. lei...

Autor: Ciprian Botea

27.03.2014, 00:05 953

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în luna februarie la un maxim istoric de 36 miliarde delei, fiind în creştere cu aproape 17% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, potrivit datelor de la Banca Naţioanlă. Faţă de luna anterioară media zilnică a cash-ului din economia reală este de echivalentul a peste un miliard de lei.

Volumul numerarului în circulaţie este cu aproape 50% mai mare decât la începutul crizei. După ce a stagnat în primii ani ai crizei şi a crescut lent ulterior, numerarul în circulaţie a accelerat creşterea în ultimii doi ani. Media zilnică a crescut cu echivaletul a peste 7 miliarde de lei în 2012 şi 2013.

Totodată, evoluţia numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani. Plăţile cu cardul la POS sau pe internet au ajuns la circa 6 miliarde de euro anual, dar în continuare cardurile sunt utilizate cu preponderenţă pentru retrageri de numerar de la bancomat.

Avansul numerarului a venit în paralel şi cu o creştere a depozitelor overnight (conturi curente şi de economii). Aceste depozite au ajuns la 66 de miliarde de lei luna trecută, cu 21% peste nivelul din februarie 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO