Bănci și Asigurări

Cat au pierdut actionarii bancilor romanesti de top din criza subprime

Cat au pierdut actionarii bancilor romanesti de top din criza subprime

Click pentru imaginea marita

21.01.2008, 18:14 22

Bancile-mama ale unora dintre cele mai mari institutii de credit locale sunt din ce in ce mai afectate de turbulentele de pe pietele financiare determinate de criza subprime, inregistrand scaderi abrupte ale preturilor actiunilor.
Pe de o parte, este vorba despre banci austriece precum Erste Bank si Raiffeisen care au o expunere dominanta pe pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv fata de Romania, motiv pentru care sunt considerate mai vulnerabile in ipoteza unei inrautatiri a situatiei macroeconomice in regiune.
De cealalta parte se situeaza mari grupuri europene precum Societe Generale si UniCredit, care resimt efectul suspiciunilor care circula pe marile piete occi-dentale in privinta pierderilor care ar putea surveni in legatura cu criza creditelor izbucnita in Statele Unite.
Una dintre cele mai recente corectii de pret a fost inregistrata vineri de Societe Generale, actionarul majoritar al BRD-SocGen. Pretul a coborat cu 8,23%, ajungand la 85,34 euro. La inceputul lunii mai 2007 pretul unei actiuni urca spre 160 de euro, inregistrand cotatii de peste 158 de euro, pentru ca din iunie sa inceapa un declin din ce in ce mai abrupt. De la inceputul lui 2008, SocGen a pierdut 13,74%, capitalizarea coborand la 39,7 miliarde de euro.
In topul perdantilor ramane Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, al carei pret a coborat saptamana trecuta sub nivelul de 40 de euro. Capitalizarea bancii a ajuns la 12,7 mld. euro, fata de 18,3 mld. euro in 2006. Analistii straini considera ca Erste este "pedepsita" pentru pretul mare pe care l-a platit pe BCR, respectiv pentru dependenta fata de rezultatele inregistrate de afacerile din Romania. De altfel, rapoarte recente au pus in legatura directa riscurile legate de economia romaneasca si performanta Erste la bursa.
Pretul unei actiuni Raiffeisen, care detine a treia banca din Romania, a coborat cu peste 45% in ultimele sase luni, ajungand in apropierea pragului de 80 de euro. Drept rezultat, capitalizarea sa de piata s-a contractat de la 16,5 mld. euro in 2006 la circa 12,7 mld. euro in prezent.
Titlurile ING au pierdut saptamana trecuta peste 10%, coborand la 23,45 euro, cel mai scazut nivel inregistrat din toamna anului 2005. In ultimele trei luni, actiunile grupului au acumulat o scadere cu 25%. Olandezii opereaza o sucursala la Bucuresti, care se situeaza pe pozitia a zecea in sistemul bancar local dupa active, in septembrie trecut.
Alpha Bank, a carei subsidiara locala a inregistrat o crestere rapida anul trecut, a fost mai putin afectata de contextul nefavorabil de pe pietele internationale. In ultima saptamana actiunile au coborat pana la 22 de euro, fata de niveluri de 25 de euro la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO