Bănci și Asigurări

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus când doar 1% din asiguraţii RCA sunt în categoria malus şi peste 50% din asiguraţi se situează în cele mai bune două clase de bonusare? Din 5,8 milioane de asiguraţi RCA, doar 55.800 de persoane sunt în clasele de malus, cu o frecvenţă ridicată a accidentelor, respectiv 1%

Cât de eficient funcţionează sistemul bonus-malus...

Autor: Mircea Nica

17.10.2019, 15:30 717

Încadrarea bonus-malus pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), care stabileşte dacă se aplică o reducere sau o mărire la poliţă, arată că peste 50% din persoanele care au asigurare RCA se află în cele mai bune două clase de bonusare în 2018, potrivit raportului privind tarifele de referinţă RCA al Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF).

Legislaţia RCA din România este per­misivă şi nu sancţionează suficient de drastic per­soa­nele care au o frec­venţă ridicată şi o pre­dis­poziţie la accidente auto.

Analizând totalul per­soa­nelor (fizice şi juridice) încadrate la cla­sa bonus şi totalul per­soa­nelor înca­dra­te la clasa malus, se poa­te vedea că circa 5,8 mi­lioa­ne se află în categoriile de bonus, pe când 55.800 de per­soa­ne sunt în clasele de ma­lus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO