Bănci și Asigurări

Cât va costa aducerea în ţară a aurului ţinut la Londra. Ce spune Guvernatorul Mugur Isărescu

Cât va costa aducerea în ţară a aurului ţinut la...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

04.07.2019, 16:53 3972

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a admis posibilitatea expunerii publice a aurului care va fi repatriat, pentru că este un metal care creează mistică, fantezii, avansând costurile aducerii aurului la 15 – 20 de milioane, fără a preciza moneda. 

În context, guvernatorul a respins ideea folosirii aurului în operaţiuni pe piaţă. „Este o curiozitate, când obţii profit din operaţiuni valutare, mai vine câte un pitpalac şi şi ne explică că de ce nu aţi făcut operaţiuni cu aur? Păi de ce să riscăm aur?”, a spus Isărescu

Guvernatorul spune că operaţiunile pe piaţa valutară sunt complexe, implicând identificarea afacerilor profitabile, dar şi gestionarea unor riscuri deosebite. Iar societatea, spune Isărescu, a fost intoxicată cu informaţii privind sumele fabuloase care s-ar putea obţine din operaţiunile cu aur.

„Au fost nelalocul lor toate sugestiile cu care societatea românească a fost intoxicată, că s-ar putea obţine sume fabuloase din investiţii sau operaţiuni cu aurul. Dacă la valută pierzi, d-apoi la aur? Intri cu aurul în operaţiuni atât de riscante, încât nu merită...Este absolut normală decizia pe care am luat-o acum 10 – 12 ani, să lăsăm aurul acolo, ca activ de ultimă instanţă....Dacă legea va fi promulgată de preşedinte, ne costă 15 – 20 de milioane şi îl aducem aici, să se lămurească lumea că există, să se liniştească opinia publică”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR spune că Bundesbank, care deşi „sunt nemţi, dar au şi ei Şerbanii lor”, au adus acasă o pare din rezerva de aur, şi au expus public o casetă securizată cu lingouri, care puteau fi atinse. „Probabil vom face şi noi la fel, pentru că este un metal care creează mistică, fantezii”.

Parlamentul a adoptat recent proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO