Bănci și Asigurări

Ce faceti daca vreti sa va mutati de la un fond de pensii la altul

31.05.2009, 15:27 30

Clientii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) trebuie sa urmeze cinci pasi pentru a se putea transfera la alt fond, potrivit unui ghid lansat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), foarte necesar dupa ce Comisia le-a interzis agentilor de marketing sa participe la transferuri, iar clientii nu mai pot beneficia de consiliere specializata.

Astfel, clientul trebuie sa contacteze direct, fara intermediari, administratorul fondului la care intentioneaza sa se transfere, de la care va lua un formular pentru aderare si un formular de notificare de transfer, ambele in doua variante. Ultimul poate fi descarcat si de pe site-ul CSSPP.
Al doilea pas pe care trebuie sa il urmeze este completarea formularului de aderare la noul fond, unde clientul trebuie sa bifeze optiunea "transfer". De la lansarea sistemului de pensii private, prin campania initiala de aderare din perioada septembrie 2007-ianuarie 2008, peste 7.100 de clienti s-au transferat la alte fonduri. In prezent, cele 14 fonduri de pe piata au peste 4,75 milioane de clienti.
Pasul trei este completarea de catre client a formularului de notificare de transfer in doua exemplare, din care unul va fi pastrat, iar celalalt va fi trimis administratorului actual.
Urmatoarea etapa este transmiterea notificarii de transfer catre fondul de la care clientul intentioneaza sa plece. Odata cu aceasta, el trebuie sa-i mai trimita administratorului o copie a actului de aderare la noul fond si o copie a actului de identitate, cu semnatura in orginal.
In ultima etapa clientul primeste prin posta de la noul administrator o informare prin care ii este confirmat transferul. Scrisoarea va cuprinde si informatii referitoare la suma transferata in contul clientului de la vechiul fond. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul transferului clientul trebuie sa primeasca de la fostul administrator cel putin valoarea contributiilor platite, din care se scad comisioanele care ii revin administratorului.
Companiile de pensii private se asteapta ca numarul transferurilor sa scada puternic, deoarece agentii de marketing (persoane fizice si brokeri) nu vor mai avea acces la aceasta procedura.
CSSPP le-a interzis agentilor sa se implice in transferuri deoarece au fost multe cazuri in care clientii erau trecuti de la un fond la altul fara a exista argumente reale in acest sens, doar pentru ca agentii sa incaseze comisioane, care sunt de obicei de 20-30 de euro.
 
Pasi de urmat
1. Clientul contacteaza administratorul fondului la care intentioneaza sa se transfere
2. Completeaza actul de aderare, bifand optiunea "transfer"
3. Completeaza formularul de notificare de transfer si pastreaza un exemplar
4. Un alt exemplar il transmite fondului de la care vrea sa se transfere, impreuna cu o copie a actului de aderare si o copie a actului de identitate, cu semnatura in original
5. Noul fond ii trimite clientului o informare cu privire la validarea transferului
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO