Bănci și Asigurări

Ce împrumuturi preferă românii? Ipotecarele au luat locul creditelor de consum, după 10 ani

Ce împrumuturi preferă românii? Ipotecarele au luat...

Autor: Claudia Medrega

26.04.2017, 00:07 874

Soldul creditelor pentru consum s-a contractat în perioada de criză economică până la nivelul din urmă cu un deceniu, în timp ce nivelul împrumuturilor ipotecare s-a majorat de 5,5 ori în perioada 2007-2016 şi a ajuns să reprezinte mai mult de jumătate din creditul total al populaţiei, potrivit datelor BNR. Împrumuturile acordate prin programul Prima casă au ajuns să aibă o pondere de circa 60% din creditele ipotecare de retail.

Anul 2016 a dus stocul creditelor ipotecare la ma­xi­mul ultimilor zece ani, în pofida legii privind darea în pla­tă a imobilelor. Practic, anul trecut a fost cel mai bun an pentru ipotecare, stocul total al ipotecarelor în lei şi valută atin­gând nivelul de 58,4 mld. lei (circa 13 mld. euro).

Ipotecarele în lei au făcut un salt de peste 53% în 2016, până la 28,7 mld. lei, creşterea fiind influenţată în special de ma­jorarea finanţărilor prin programul guvernamental Pri­ma casă, dar şi de creditele standard, deşi într-o proporţie mai mică, pentru că acestea au fost blocate circa trei luni în 2016. Prima casă a fost în ultimii ani cel mai important pilon pe segmentul creditării ipotecare, împrumuturile acordate de bănci prin programul Prima casă totalizând după opt ani de la lansarea programului circa 35 mld. lei (8 mld. euro). Numai anul trecut băncile au acordat credite Prima casă de circa 1,5 mld. euro.

În ceea ce priveşte creditele de consum, băncile locale au tras linie anul trecut cu un stoc total de 53,2 mld. lei (12 mld. euro), nivel comparabil cu cel din urmă cu zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO