Bănci și Asigurări

Ce investitii fac fondurile de pensii facultative ING si Aviva

Ce investitii fac fondurile de pensii facultative ING si Aviva

Click pentru imaginea marita

02.07.2008, 15:59 27

Fondurile de pensii facultative (pilonul III) administrate de ING si Aviva se bazeaza pe plasamente in titluri de stat, dar investesc o parte semnificativa din active si in actiuni listate, arata rapoartele privind structura investitiilor acestor fonduri la data de 31 mai, publicate recent.
In prezent, peste 100.000 de angajati din Romania contribuie in fiecare luna la un fond de pensii facultative, suma maxima pe care o pot economisi in acest mod fiind de 15% din veniturile brute.
ING Clasic, fond cu active de 6,1 milioane de lei (1,7 milioane de euro) la finele lunii mai, avea plasamente de circa 62% in titluri de stat si de 20% in obligatiuni municipale. In actiuni listate fondul a investit 10% din banii clientilor.
O structura similara a investitiilor o are fondul ING Optim, care a plasat aproape 60% din active in titluri de stat, iar 20% - in obligatiuni municipale. Restul banilor au fost investiti in actiuni (8,9%), obligatiuni corporative (4,5%), depozite bancare si conturi curente. ING Optim avea la sfarsitul lunii mai aproape 12.000 de clienti, valoarea activului net al fondului fiind de 3,6 milioane de lei (aproape un milion de euro).
De la lansare, in vara anului trecut, pana la data de 20 iunie fondul ING Optim a inregistrat un randament de circa 11%, la fel ca ING Clasic.
In cazul fondului de pensii facultative Pensia mea, administrat de Aviva, la sfarsitul lunii mai peste 52% din contributiile platite de clienti erau investite in titluri de stat si obligatiuni municipale, iar in actiuni - 19,8%.
De asemenea, fondul a investit 23% din active in depozite bancare si circa 5% in fonduri mutuale. Pensia mea avea active nete de 2,6 milioane de lei (peste 0,7 milioane de euro) la data de 31 mai.
Pe piata pensiilor facultative mai activeaza companiile Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Asigurari de Viata, OTP Garancia Asigurari, Asirom Concordia si Raiffeisen Asset Management.
Asirom Concordia este autorizata ca administrator de pensii facultative si asteapta acum autorizatiile necesare de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru lansarea unui fond.
Anul trecut, administratorii de pensii facultative aveau asteptari optimiste in ceea ce priveste evolutia pietei, estimand ca anul acesta numarul celor care contribuie la aceste fonduri ar putea ajunge chiar la 500.000 de angajati.
In ultimele luni, insa, companiile si-au redus estimarile la 200.000 de participanti pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO