Bănci și Asigurări

Ce lasa Rouf la Aviva dupa trei ani: crestere pe asigurari si 370.000 de clienti la pensii private

Ce lasa Rouf la Aviva dupa trei ani: crestere pe asigurari si 370.000 de clienti la pensii private

Shah Rouf crede ca Aviva a reusit sa recupereze teren dupa ce a ratat perioada de crestere a pietei din 2000 - 2003

17.01.2010, 23:30 49

Anulde criza 2009 si campania de pensii private din 2008 au fost celemai dificile perioade pentru Shah Rouf (39 de ani), care a condusafacerile locale ale Aviva in ultimii trei ani, dar si cele maibune, dupa cum spune el.
"Aviva a ratat perioada de crestere a pietei de asigurari de viatadin 2000-2003, dar am reusit sa recuperam. 2009 cred ca a fost unan foarte bun, am reusit sa crestem vanzarile, suntem pe unteritoriu pozitiv", afirma Rouf.
In primele noua luni ale anului trecut piata de asigurari de viataa scazut cu 10%. In aceeasi perioada, primele brute subscrise deAviva au urcat cu 5%, pana la aproximativ 70 de milioane delei.
Rouf, care de la mijlocul lunii februarie va prelua conducerea uneicompanii a grupului Aviva din Sri Lanka, lasa in urma o companie deasigurari de viata cu afaceri mai mari si o cota de piata in usoaracrestere. Astfel, potrivit ultimelor date anuale, in 2008 afacerileAviva Asigurari au urcat cu 68% fata de sfarsitul lui 2006. Cota depiata a companiei a inregistrat o crestere redusa, de la 5,6% in2006 la 5,8% in 2008. La sfarsitul lui septembrie 2009 Avivadetinea 5,9% din piata asigurarilor de viata.
Totusi, Aviva este pe pierdere de la intrarea pe piata locala inanul 2000. In 2008, de exemplu, Aviva Asigurari a raportat un minusde 21,3 mil. lei, fata de 15 mil. lei in anul anterior. Shah Roufspune insa ca trecerea pe profit este planificata pentru urmatoriitrei ani, atat in ceea ce priveste compania de asigurari, cat sicea de pensii private.
"Planul nostru pentru urmatorii trei ani, pe care l-am prezentatrecent actionarilor, este ca in perioada 2010-2012 sa atingempunctul de break-even (la care veniturile egaleaza cheltuielile -n.r.) in asigurari si in pensii."

"Nu am vrut sa platim comisioane de 150 de euro incampania de pensii"
Directorul general al Aviva spune ca una dintre cele mai mariprovocari din Romania a fost pentru el campania de aderare lafondurile de pensii private obligatorii din perioada septembrie2007-ianuarie 2008, cand 4 milioane de angajati tineri si-au alesfondul la care vor sa contribuie.
Aviva are in prezent circa 357.000 de clienti la fondul de pensiiprivate obligatorii (pilonul II) pe care il administreaza si circa10.000 la cel de pensii facultative.
Dupa numarul de clienti, britanicii ocupa locul patru pe piatapensiilor obligatorii, insa dupa active sunt pe pozitia a cincea,cu 158 mil. lei in administrare la sfarsitul anului trecut. "Amfost foarte prudenti in pensii: am platit cele mai mici costuri deachizitie, pentru ca am simtit ca aceasta este valoarea corecta.Comisionul nostru pentru agenti a fost de 36 de euro, in timp cealte companii au platit si 150 de euro pentru un client.
Dupa terminarea campaniei angajatii erau putin dezamagiti ca nueram numarul unu sau doi in piata, se intrebau de ce nu am pututplati si noi 150 de euro pentru un client. Dar vorbim de cota depiata versus profitabilitate. Investitiile Aviva sunt sanatoase,iar acesta este un factor care imi permite sa plec." AvivaAsigurari a inceput procedurile necesare pentru a se transforma insucursala in baza liberei circulatii a serviciilor, lucru pe careil urmaresc toate companiile grupului britanic din UE.
Practic, Aviva va iesi de sub autoritatea Comisiei de Supravegherea Asigurarilor si va functiona in baza "pasaportuluieuropean".
"Nu se va schimba nimic din perspectiva clientilor sau aangajatilor. Transformarea in sucursala ne va oferi un mod de aopera mai eficient atat din punctul de vedere al taxelor, cat sidin cel al capitalului necesar si al desfasurariiactivitatii."
Cel mai important obiectiv al companiei pentru 2010 este plafonareacheltuielilor de functionare la nivelul celor de anul trecut. "Amavut cresteri de doua cifre in anii trecuti si ne-am pacalit caeste un progres, dar nu era asa, pentru ca in acelasi timp sicheltuielile cresteau cu 10-15%. Ce ne-am propus pentru 2010 estesa nu mai crestem deloc cheltuielile. Daca vom face investitii,trebuie sa vedem si de unde putem taia costuri pentru a echilibrasituatia."
Cine va fi noul CEO al Aviva?
"Actionarii discuta atat despre expati, cat si despre romani. Avemdeja o lista scurta", spune Rouf.

Aviva in pensii private

  • 358.000 de clienti la pensii obligatorii si active de 158 mil.lei
  • locul patru in pensii obligatorii dupa numarul de clienti sicinci dupa active
  • 9.500 de clienti la pensii facultative si active de 12,4 mil.lei
  • locul sase dupa numarul de clienti si active in pensiifacultative

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO