Bănci și Asigurări

Cea mai mare fuziune din asigurări, Omniasig-BCR Asigurări, e gata în aprilie

Autor: Ciprian Botea

30.01.2012, 00:00 841

BCR Asigurări, companie controlată de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), îşi va majora capitalul cu 207 milioane de lei (47,7 mil. euro) şi va prelua întregul portofoliu al Omniasig, şi denumirea asigurătorului, în următoarele două luni, în condiţiile în care încheierea fuziunii dintre cele două companii este programată pentru începutul lunii aprilie.

Acţionarii BCR Asigurări şi Omniasig trebuie să-şi dea într-o lună acordul final pentru încheierea fuziunii dintre cele două companii, până în aprilie fiind aşteptat şi avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Fuziunea a fost aprobată iniţial în august anul trecut.

Majorarea capitalului este necesară deoarece vor fi emise peste 59 de milioane de acţiuni noi, fiecare cu o valoare nominală de 3,5 lei, care vor fi distribuite actualilor acţionari ai Omniasig. Asigurătorul este deţinut în proporţie de peste 99% de VIG.

Grupul austriac va avea 98,5% din acţiunile viitoarei companii, care va strânge 20% din piaţa asigurărilor generale, devenind astfel noul lider al pieţei. BCR, cea mai mare bancă locală, va avea un pachet de acţiuni de circa 0,2%. Participaţii mai mici vor deţine şi alţi 7.000 de acţionari persoane fizice şi companii.

Omniasig a subscris în 2010 prime de 916 milioane de lei (218 mil. euro), în timp ce BCR Asigurări a avut afaceri de 522 milioane de lei (124 mil. euro). Cele două companii deţineau în septembrie anul trecut locurile doi şi respectiv şase pe piaţa asigurărilor generale.

Procesul de fuziune presupune absorbţia Omniasig de către BCR Asigurări, adică a companiei mai mari de către cea mai mică, dintr-un motiv de ordin fiscal. Omniasig este unul dintre puţinii asigurători care au raportat profit în mod constant, în timp ce BCR Asigurări a consemnat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

Compania astfel rezultată va plăti câţiva ani un impozit pe profit mai mic pentru a-şi acoperi pierderile din trecut.

Ambele companii operează pe acelaşi segment de piaţă şi se luptă pentru aceiaşi clienţi, iar nevoia de a reduce costurile i-a determinat pe austrieci să ia decizia surprinzătoare de a crea o singură companie şi de a renunţa parţial la strategia multibrand pe care au aplicat-o până acum.

VIG mai deţine pe plan local companiile Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO