Bănci și Asigurări

Cea mai puternică bancă centrală a lumii este presată să inunde economia americană cu dolari

Cea mai puternică bancă centrală a lumii este presată...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2020, 00:00 229

Rezerva Federală a SUA se confruntă cu presiuni tot mai mari să-şi transpună în practică rapid noul său cadru monetar mai lax prin politici de sprijinire a economiei SUA, în contextul aşteptărilor în scădere ca economia, cea mai mare a lumii, să beneficieze de noi stimulente fiscale de redresare, scrie Financial Times. 

Federal Open Market Committee - organismul care stabileşte ratele de dobândă ale băncii centrale din SUA - urmează să se întrunească săptămâna aceasta pentru prima dată de la aprobarea luna trecută a unei schimbări de strategie pe termen lung.

Fed a spus că va permite perioade de inflaţie mai accelerată în condiţiile în care şi-a întărit angajamentul de a ajunge la ocuparea deplină a forţei de muncă. Schimbarea prin care Fed a renunţat la politica veche de decenii de a reduce  preventiv ratele pentru a impulsiona creşterea preţurilor de consum a pregătit scena pentru ani de dobânzi mici în SUA, unde economia îşi revine lent şi nesigur din şocul pandemiei.

Deşi orientarea Fed spre politici laxe nu a fost pusă niciodată sub semnul îndoielii de-a lungul crizei din acest an, mulţi investitori şi economişti spun că banca centrală a SUA trebuie să aplice rapid noua filozofie, posibil încă din această săptămână, pentru a-şi arăta angajamentul faţă de plan.

„Fed şi-a anunţat noile obiective strategice în urmă cu două săptămâni şi acum este timpul să le susţină cu acţiuni concrete“, au spus Aneta Markowska şi Thomas Simons, economişti la Jefferies.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO